Pro-Palestinabetogers trekken door steden

ANP Producties | Bron: ANP

In diverse plaatsen in ons land zijn zondag Pro-Palestinademonstraties gehouden. Zo liepen er door Amsterdam duizenden mensen in een mars om steun te betuigen aan Palestina. In Eindhoven trok een groep na een manifestatie op het Stadhuisplein ook de stad in. In Nijmegen, Groningen en Enschede gingen eveneens sympathisanten de straat op.

Op de Dam verzamelden zich in de middag enkele duizenden mensen. Daarna begon de menigte rond 16.00 uur aan een mars, over het Rokin, langs de Amstel en het Weesperplein, met als eindpunt het Amstelstation. Om 18.30 kwamen de meeste demonstranten aan bij het station. Sommige betogers bleven daar nog even hangen, maar de meeste gingen als snel hun eigen weg. De politie was ruim aanwezig, hield de demonstranten in de gaten en zette de straten af zodat het verkeer er niet langs kon.

De politie hoefde niet in te grijpen. "De sfeer was gemoedelijk, er was goed contact met de organisatie en mensen probeerden zo veel mogelijk afstand te houden", aldus een woordvoerster van burgemeester Femke Halsema.

Te druk op de Dam

De gemeente liet eerder op Twitter weten dat het te druk was bij de demonstratie op de Dam. "Sluit niet meer aan. Kom niet meer naar de Dam. Houd 1,5 meter afstand", aldus de gemeente. In Amsterdam kwamen op het Beursplein ook enkele tientallen betogers met Israëlische vlaggen samen. Ook daar was politie aanwezig.

Op het Stadhuisplein in Eindhoven kwamen honderden mensen bij elkaar. De aanwezigen werden in het Arabisch en Nederlands toegesproken door onder anderen de voorzitter van de Palestijnse gemeenschap in Nederland. Veel aanwezigen droegen de Palestijnse vlag, spandoeken en demonstratieborden. Aan het begin van de manifestatie hielden de deelnemers een minuut stilte voor wat genoemd werd "de slachtoffers van de apartheid en genocide". De organisatie riep mensen bij herhaling op anderhalve meter afstand te houden, maar dat lukt niet echt.

Coronaregels niet nageleefd

De gemeente en politie hebben de organisatie van de manifestatie op het Stadhuisplein om 16.30 uur gevraagd de bijeenkomst te beëindigen. Het was er te druk en de coronaregels werden niet nageleefd zei een woordvoerster van de politie. Daarop heeft de organisatie iedereen gevraagd naar huis te gaan, maar een grote groep trok alsnog de stad in met veel Palestijnse vlaggen, begeleid door de politie. Rond 17.00 uur is ook deze demonstratie beëindigd.

In Nijmegen waren er volgens de Gelderlander ook zo veel mensen bij elkaar in het Valkhofpark en later in het centrum, dat de burgemeester de betoging liet ontbinden. Volgens RTV Noord kwamen er zo'n 200 demonstranten samen op de Grote Markt in Groningen. In een park in Enschede hadden zich enkele honderden mensen verzameld, schrijft RTV Oost.

Dezer dagen zijn in Nederland en de rest van Europa meerdere betogingen ter ondersteuning van Palestina. De demonstraties zijn een reactie op oplopende spanningen tussen Israël en de Palestijnen. De luchtaanvallen gaan over en weer.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.