Rutte dringt bij Netanyahu en Abbas aan op stoppen met strijd

ANP Producties | Bron: ANP

Demissionair Mark Rutte heeft zondag gesprekken gevoerd met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Hij heeft daarin aangedrongen op het zo snel mogelijk beëindigen van de strijd. Ook liet hij hen weten de bemiddeling te steunen door Egypte en de Verenigde Naties en te komen tot een staakt-het-vuren, meldt Rutte via Twitter.

Rutte stelt dat een verdere escalatie en nog meer Palestijnse en Israëlische burgerslachtoffers moeten worden voorkomen worden. "Ik ben bezorgd dat steeds meer burgers, onder wie veel kinderen, slachtoffer worden van het geweld. Ik heb bij allebei mijn medeleven betuigd met de slachtoffers. Ik heb de raketbeschietingen op Israël veroordeeld. Israël heeft het recht zichzelf daartegen te verdedigen, maar moet als juist een sterk land ook diens verantwoordelijkheid nemen en bij zijn zelfbescherming proportioneel handelen binnen de grenzen van internationaal recht", meldt hij in een verklaring.

De premier heeft ook "zijn zorgen geuit over de situatie op de Westelijke Jordaanoever en beide leiders gevraagd hun best te doen om daar verdere confrontaties te voorkomen."

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.