Geweld in Afghanistan laait weer op na einde wapenstilstand

ANP Producties | Bron: ANP

Het geweld in Afghanistan laaide zondag weer op na het einde van een driedaagse wapenstilstand. Er wordt volgens de autoriteiten gevochten bij Lashkar Gah, de hoofdstad van de zuidelijke provincie Helmand.

De strijd begon volgens een lokale functionaris in de vroege ochtend. Toen vielen de Taliban controleposten bij de stad aan. De moslimextremisten zeggen op hun beurt dat veiligheidstroepen een operatie waren begonnen. "Geef ons daar niet de schuld van", zei een woordvoerder.

Het bestand van de afgelopen dagen betekende voor Afghanen een welkome onderbreking van het aanhoudende geweld in hun land. De Taliban hadden een staakt-het-vuren voorgesteld dat samenviel met de Eid al-Fitr, het einde van de vastenmaand ramadan. De regering stemde daar snel mee in.

Er vielen vrijdag wel twaalf doden door een bomexplosie in een moskee in hoofdstad Kabul. Terreurgroep Islamitische Staat eiste die aanslag op. Er waren een week eerder ook al tientallen mensen om het leven gekomen bij een aanslag op een school. Het ging vooral om meisjes.

De Taliban en de Afghaanse regering overleggen ook al maanden over een vredesakkoord, maar lijken nauwelijks vooruitgang te boeken. Onderhandelingsteams zaten vrijdag weer om de tafel in Qatar. De regering verklaarde naderhand dat beide partijen het tempo van de onderhandelingen willen opvoeren.

Internationale troepen vertrekken ondertussen na ongeveer twintig jaar uit Afghanistan. De Amerikaanse president Joe Biden wil dat de terugtrekking op 11 september is afgerond. De VS hebben inmiddels een belangrijke luchtmachtbasis in het zuidelijke Kandahar verlaten.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.