Taiwanezen hamsteren na onwennig hoog aantal coronagevallen

ANP Producties | Bron: ANP

De regering van Taiwan heeft inwoners opgeroepen niet te gaan hamsteren vanwege zorgen over het coronavirus. De eilandstaat kreeg internationaal veel lof vanwege de succesvolle aanpak van het virus, maar wordt nu alsnog geconfronteerd met een flinke stijging van het aantal besmettingen.

Het 24 miljoen inwoners tellende Taiwan maakte zondag melding van 206 nieuwe coronagevallen. Dat is maar een fractie van de duizenden besmettingen die dagelijks in landen als Nederland worden gemeld, maar voor Taiwanezen is het een enorme toename. Het land heeft sinds het begin van de pandemie slechts 1682 besmettingen vastgesteld.

Het eiland voor de Chinese kust heeft nog geen ervaring met strenge lockdowns zoals die in Europa wel zijn ingevoerd. De autoriteiten zagen zich de afgelopen dagen wel genoodzaakt strengere coronamaatregelen te nemen in en rond hoofdstad Taipei, waar onder meer horecazaken de deuren moesten sluiten.

Geruststellen

De groeiende bezorgdheid leidde tot een run op supermarkten, waar mensen onder meer noodles en toiletpapier kwamen inslaan. Supermarktketen Carrefour heeft inmiddels aangekondigd de verkoop van bepaalde producten aan banden te leggen om hamsteren tegen te gaan.

De president, premier en het ministerie van Economische Zaken proberen burgers ondertussen op sociale media gerust te stellen. Het ministerie publiceerde foto's van loodsen vol levensmiddelen om te benadrukken dat er geen sprake is van tekorten.

Premier Su Tseng-chang kwam met een vergelijkbare boodschap. Hij heeft eerder al eens opgemerkt dat mensen maar één paar billen hebben en het daarom rustig aan moeten doen met het inslaan van toiletpapier. Dat leidde destijds tot veel hilariteit.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft ook zijn mascotte Zongchai in stelling gebracht om Taiwanezen over te halen niet op stap te gaan. Het departement deelde een foto van de hond die rustig op de grond ligt. Inwoners kregen het verzoek daar een voorbeeld aan te nemen en thuis te blijven.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.