Bombardementen Israël op Gaza na raketaanvallen Hamas op Tel Aviv

ANP Producties | Bron: ANP

Israël heeft in de nacht van zaterdag op zondag het huis van Yehya al-Sinwar, de leider van de politieke en militaire vleugels van Hamas in de Gazastrook, gebombardeerd, meldt een tv-station van de Palestijnse militanten. Er zouden volgens gezondheidsautoriteiten drie Palestijnen zijn omgekomen en velen gewond geraakt. De aanval kwam kort nadat Hamas opnieuw raketten afvuurde op de Israëlische kuststad Tel Aviv.

Rond middernacht in de nacht van zaterdag op zondag (lokale tijd) ging het luchtalarm af in Tel Aviv. Israëli's renden naar schuilkelders toen sirenes hen waarschuwden voor inkomend raketvuur in Tel Aviv en zijn voorsteden. Ongeveer 10 mensen raakten gewond tijdens het rennen naar schuilplaatsen, zeiden medici.

"Hamas heeft aangekondigd dat het om middernacht raketten zal afvuren op Tel Aviv", twitterde het Israëlische leger eerder. "Ermee dreigen om een stad als doelwit uit te kiezen - om de bevolking te terroriseren - is op zichzelf al een schending van het internationaal recht. Als Hamas zijn dreigement uitvoert, zal het opnieuw het internationaal recht schenden door burgers als doelwit te kiezen", stond in het twitterbericht.

Eerder op zaterdag hadden Palestijnse militanten al drie keer kort na elkaar raketten afgevuurd op het gebied rond Tel Aviv. In de naburige stad Ramat Gan kwam een man bij een raketinslag om het leven. De Israëlische luchtmacht vernielde vervolgens een veertien verdiepingen tellend gebouw in de Gazastrook, waar onder meer mediabedrijven zoals persbureau Associated Press (AP) en nieuwszender al-Jazeera kantoren hebben. Een woordvoerder van de militaire tak van Hamas dreigde daarop vanaf middernacht opnieuw raketten af te zullen vuren op Tel Aviv.

De spanningen tussen Israël en de Palestijnen zijn naar nieuwe dieptepunten gedreven door de dreigende uitzetting van gezinnen uit een Arabische wijk in Oost-Jeruzalem. Ze moeten zoals vaker in de bezette gebieden plaatsmaken voor Joodse kolonisten. Het leidde tot felle protesten bij de al-Aqsamoskee en beschietingen over en weer tussen strijders van onder meer de beweging Hamas in Gaza en de Israëlische strijdkrachten.

Sinds het begin van de week bestookt de militaire factie van Hamas Israël met raketten en bombardeert het Israëlische leger de Gazastrook.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.