Eigenlijk is het weekend altijd een dag te kort voor Kees Buis van de IJmuider Reddingsbrigade

Kees Buis bij d epost van de IJmuider Reddingsbrigade.
© United Photos/Paul Vreeker
IJmuiden

De week is weer voorbij. Kees Buis van de IJmuider Reddingsbrigade heeft steevast twee gevulde dagen voor de boeg: ,,Ik verveel me nooit in het weekend.”

Het reddingswerk is een rode draad in het leven van de IJmuidenaar, want naast zijn werk als vrijwilliger bij de IJRB is hij doordeweeks werkzaam als zakelijk dienstverlener bij de KNBRD, de overkoepelende organisatie van de Nederlandse reddingsbrigades.

,,Ik ben hier vaak wel drie keer in de week”, zegt hij, zittend in de kantine van De Waecker, de post van de reddingsbrigade aan het IJmuiderstrand. ,,Je mag hier met maximaal acht mensen binnen zijn en dat kan in deze ruimte goed met anderhalve meter afstand van elkaar.”

Het weekend van Kees begint op vrijdagavond meestal in zwembad De Heerenduinen, waar hij momenteel aanspreekpunt is bij het binnengaan voor ouders en kinderen die les krijgen in reddend zwemmen.

,,En dan ga ik om negen uur zelf zwemmen. Het kan nu weer gelukkig, want ik heb het wel gemist al die maanden. Net zoals de sportschool trouwens. Fijn dat die ook weer open is.”

Snuffelen

De zaterdagmorgen is voor de hond Puck. ,,Dan gaan we lekker het duin in samen. Vindt ’ie heerlijk, Puck krijgt er in het duin maar geen genoeg van. Hij blijft snuffelen. Die hond wil nooit naar huis als het aan hem ligt.”

Hij vertelt dat de familie Buis nu zes jaar de hond heeft: ,,We hebben Puck gevonden op Marktplaats. Toen we langs gingen om naar de hond te kijken, sprong ’ie spontaan bij me op schoot.”

Lacht: ,,En dan ben je gelijk verkocht, natuurlijk.”

Heb je dingen die je in het weekend graag doet?

,,Ja, ik vind werken in de tuin fijn. Daar haal ik veel voldoening uit, lekker met je handen in de grond.”

,,En koken is ook een hobby van me”, gaat hij verder. ,,We hebben een gewoonte dat we vrienden bij ons thuis vragen om te komen eten, de andere week gaan wij dan weer bij hen op bezoek. Maar als zij bij ons komen, zet je natuurlijk je beste beentje voor, dan probeer je elkaar culinair te overtreffen.”

Het strandseizoen staat weer voor de deur. Wat verwacht je ervan als reddingsbrigade-man?

,,Ik denk dat het niet zo druk wordt als vorig jaar, toen was het echt extreem. Veel mensen vierden in Nederland vakantie en dat hebben we gemerkt. Net als de vele arbeidsmigranten, die meer dan voorheen een bezoek aan het strand brachten. Dat was lastig werken, omdat die mensen je niet verstaan als je ze wilt waarschuwen voor een mui of gevaarlijke stroming. Als je dan aan het eind van de dag weer op de bank plofte, was ik echt gevloerd.”

Heb je nog favoriete tv-programma’s in het weekend?

Hij schudt het hoofd: ,,Nee, niet echt. Ik mag wel graag naar een serie op Netflix kijken. Naar Peaky Blinders bijvoorbeeld, The Americans, of naar Ozark. Vooral die laatste is mooi, het gaat over een accountant die geld voor een drugskartel moet witwassen en alle perikelen die dat voor hem en zijn gezin oplevert.”

Boeken?

,,Het thriller-genre. Ik hou van die van Tom Clancy, waar ik weer mee begonnen ben. Als je dan nu The hunt for Red October leest, ga je dertig jaar terug in de tijd. Nog geen internet, geen mobiele telefoon. Een heel ander tijdsbeeld. Dat vind ik leuk om te lezen.”

Als het aan Kees lag, bestond het weekend uit drie dagen: ,,Het is meestal zo weer voorbij. Eigenlijk kom ik altijd een dag tekort.

Misschien moet ik op termijn maar vier dagen gaan werken.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.