Leerlingen van het Technisch College Velsen helpen kinderen in Zimbabwe en Ghana: 300 euro voor een goed idee

Docent Sasja Alders, Carlito en Dellysa.

Docent Sasja Alders, Carlito en Dellysa.© united photos/paul vreeker

Kees de Boer
IJmuiden

De opdracht was om een presentatie samen te stellen rondom een actueel mensenrechtenthema. Er was een aardige prijs mee te winnen: 300 euro, vrij te besteden aan een zelfbedachte actie op het gebied van mensenrechten.

Zo’n 120 leerlingen van het Technisch College Velsen en het Maritiem College Velsen in IJmuiden gingen enkele weken geleden aan de slag met de opdracht ’Bedenk een project waarmee je de mensenrechten in een buitenland kunt verbeteren’.

Een en ander stond in het kader van een door de Soroptimistenclub Haarlem en Omstreken uitgeschreven wedstrijd. Het was de strijd om de ’S.T.E.M’, de Soroptimist Trofee Educatie Mensenrechten.

,,Ze moesten zelf een probleem bepalen en ook hoe ze dat zouden gaan oplossen”, legt docent maatschappijleer Sasja Alders van de school uit. Uiteindelijk selecteerde de maatschappijleer-docent vijf leerlingen die hun werk, vastgelegd in een zelfgemaakt filmpje, aan een jury mochten voorleggen.

,,Ik heb bij de selectie gelet hoe realistisch het was en of er ook passie in was gelegd”, aldus Alders. ,,Uiteindelijk gaven vier leerlingen een presentatie, waar Carlito Sordam als beste uit de bus kwam. Hij bedacht een mooi project om kinderen in Ghana die bij het Voltameer werken en daar uitgebuit worden, te helpen.”

Inspiratie

Hoe de leerlingen aan inspiratie kwamen voor dit toch wel complexe onderwerp? ,,De onderwerpen dienen zich aan vanuit het wereldgebeuren. Ik heb m’n leerlingen een beetje de weg gewezen in hoe ze moesten zoeken. En van de voorbeelden van mensen die het zwaar hebben als het om mensenrechten gaat.

(Tekst gaat door onder de foto)

de 'S.T.E.M', de Soroptimist Trofee Educatie Mensenrechten.

de 'S.T.E.M', de Soroptimist Trofee Educatie Mensenrechten.

Dellysa koos voor de kinderen in Zimbabwe. Die lijden onder de gevolgen van El Nino, de zeestroming die ervoor gezorgd heeft dat de oogst in het Afrikaanse land heel erg slecht was. Met als gevolg dat meer dan zestig procent van de kinderen ondervoed is en voor hun werk zwaar onderbetaald wordt.

Visnetten

Winnaar Carlito koos voor de kinderen in Ghana die gedwongen worden om te werken in het Voltameer. Daar worden kinderen gedwongen om verloren gegane visnetten onder water te ontdekken en los te maken. ,,Dat is heel gevaarlijk werk, een vorm van slavernij. En de kinderen worden er vaak onder valse voorwendselen naartoe gelokt.”

Hij legt zijn idee kort uit. ,,Ik wil bij een voetbalschool in Nederland een speciale voetbaldag organiseren waarmee geld kan worden ingezameld. Dan vraag ik aan de ouders van de kinderen die meedoen een extra bijdrage. En ik wil een bekende voetballer uitnodigen. Als alles geregeld is, zet ik het op Instagram. Dan kunnen ook anderen doneren voor de kinderen in Ghana.”

Een winnend idee. De leerling van het Technisch College Velsen weet al wat hij met zijn 300 euro gaat doen: ,,Alles wat er overblijft van de voetbaldag en de cheque doneer ik aan Justice for Children. Dat is een heel goed doel, heb ik van de juf gehoord. Ze helpen kinderen die een heel moeilijk leven hebben.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.