Rudolf Veltkamp in verzet tegen woningverbetering
© Illustratie Getty Images/iStockphoto
Als u bezwaar heeft tegen ons onderhouds- en isolatieplan, dan moet u maar een rechtszaak tegen ons aanspannen. Die mededeling van De Alliantie schiet Rudolf Veltkamp uit Hilversum in het verkeerde keelgat.
Veltkamp is de buurt rondgegaan en weet dat hij niet de enige is die problemen heeft met de opknapbeurt van hun huurwoningen. ’Zonder huurverhoging’ staat op het omslag van de brochure maar binnenin blijken de huren wel degelijk tot twee tientjes in de maand te stijgen. Ja, maar de stookkosten gaan meer dan dat bedrag omlaag, verguldt De Alliantie die pil. Veltkamp is tegen, hij raakt de schoorsteen van z’n houtkachel kwijt en sommige zaken die al verbeterd waren worden verwijderd en opnieuw aangebracht. En dan die huurverhoging, dat wordt nog wat. Straks kan hij de huur misschien niet meer opbrengen. Maar probleem: iets meer dan 70 procent van de huurders stemt wél met het plan in. En dan mag een verhuurder verlangen dat iedereen meedoet. Tenzij je dat via een rechtszaak kunt voorkomen.
Gangbare aanpak
Het is een vrij gangbare aanpak, legt Marcel Trip van de Woonbond ons uit. Als minstens 70 procent meedoet, wordt een voorstel geacht redelijk te zijn. Als je dat anders ziet, zal in het uiterste geval een rechter moeten toetsen of het plan redelijk is. Je hebt na ontvangst van de brief acht weken de tijd om een rechtszaak te beginnen, maar je moet dus wel kunnen aantonen dát het plan onredelijk is. Blijf je ondanks je ongelijk toch medewerking weigeren, dan kan dat zelfs tot huuropzegging leiden.
Vindt iemand dat de huur te hoog wordt, dan kun je die na afloop van de renovatie laten toetsen door de Huurcommissie of de rechter. We adviseren Rudolf Veltkamp om nog eens met de Alliantie om tafel te gaan zitten om te bekijken of aan zijn individuele bezwaren toch nog tegemoet gekomen kan worden.
Wilt u reageren of heeft u hulp nodig van de Ombudsman? Mail ons!