Raam op Rusland, Instituut Clingendael en LeidenAsiaCentre vormen kennisnetwerk

Instituut Clingendael in Den Haag gaatnauwsamenwerken met Raam op Rusland en het Leiden Asia Centre.© Foto René Dessing

Wilfred Simons

Het Engels muntte er er het woord ’frenemy’ voor, in het Nederlands zou den we van ’vrijand’ kunnen spreken. De nieuwe wereldorde heeft verontrustende trekjes. We drijven handel met landen als China en Rusland, we werken ermee samen op cultureel en academisch gebied, maar diezelfde landen bedreigen, bespioneren en ondermijnen ons ook. Hoe verhouden we ons tot deze ’vrijanden’?

Eén van de antwoorden is: investeren in kennis over die landen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken ondertekende afgelopen week een overeenkomst met Instituut Clingendael en met twee kennisinstellingen die zijn verbonden aan de Universiteit Leiden: denktank ’Raam op Rusland’ en het Leiden Asia Centre. Clingendael krijgt de rol van ’kennismakelaar’ in deze alliantie.

Een werkbare, adequate relatie met ’vrijanden’ is niet altijd gemakkelijk te vinden. Oost-Europa bijvoorbeeld is ’toenemend instabiel’, zegt Ruslanddeskundige Hubert Smeets, wat betekent dat er tegenstrijdige belangen om voorrang vechten. ’Diepgravende kennis’, aldus directeur Monika Sie Dhian Ho van Instituut Clingendael is daarom essentieel om effectief beleid te ontwikkelen om Nederlandse en Europese belangen te beschermen.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.