Gaan we voor pragmatiek? Noem de olifant in Diergaarde Blijdorp dan geen ’Zeesluis IJmuiden’, maar ’Olifant’ | Column Brussels Blik

Joris Brussel

Ik weet niet wat mooier is. Het feit dat er in Diergaarde Blijdorp een olifantje is geboren of het feit dat er briljante vondsten binnenkomen op de verkiezing om de baby een naam te geven. ’Zeesluis IJmuiden’ komt immers goed uit de peilingen als roepnaam. Met een knipoog naar de verkiezing rondom de naam van de nieuwe zeesluis in IJmuiden eerder dit jaar, waarbij voor Zeesluis IJmuiden gekozen werd. Ludiek die naamverkiezing in de Rotterdamse dierentuin.

Maar het noodzaakt het Nederlandse volk ook tot het dilemma van de eeuw. We staan op een taaltechnisch kruispunt en het is cruciaal wat we kiezen. Volgen we het voorbeeld van ’Zeesluis IJmuiden’ letterlijk op en gaan we voor pragmatiek, orde en regelmaat? Noem de olifant in Diergaarde Blijdorp dan geen ’Zeesluis IJmuiden’, maar ’Olifant’. En noem het nog naamloze kindcentrum waar de Beverwijkse openbare basisschool ’t Kraaienest in overgaat dan ook: ’Kindcentrum’. Rechtlijnig, duidelijk en niet te veel poespas. Of kiezen we voor de vindingrijkheid, fantasie en het absurdisme? Noem dan inderdaad de Rotterdamse olifant Zeesluis IJmuiden en ’t Kraaienest-kindcentrum: ’De kroeg’ of ’Holland Casino’.

Mijn eigen voorkeur heeft een hybride tussenvorm. Geef de olifant, ’t Kraaienest en eigenlijk alle dieren, mensen en gebouwen de naam ’Zeesluis IJmuiden’. Een eenheidsworst van herkenning en gelijkheid. De oplossing voor een inclusieve samenleving waarbij een all inclusive-beleving in een hotel vlak bij Zeesluis IJmuiden overal in Nederland mogelijk is. Goed voor de citymarketing. En het heeft nog een voordeel. Forum van de Democratie-politicus Thierry Baudet zinspeelt op een eigen ’Forumland’. Een virtuele samenleving voor FvD-leden met een cryptomunt, woningbouwvereniging en datingapp voor gelijkgestemden. Deze op grootheidswaan gebaseerde (dwerg)staat van verwarring gun ik geen inwoner toe. Noem dit nieuwe land net als de olifant en de Beverwijkse school dan ook Zeesluis IJmuiden. In de hoop dat FvD’ers tijdens hun reis naar hun utopische Forumland per ongeluk uitkomen in een Rotterdamse dierentuin, in de IJmuidense haven of terug op school. Wellicht beseffen ze dan dat de ’echte’ wereld mooier is dan die in Baudets hoofd.

Joris Brussel

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.