Coalitiepartner: Kurz kan niet aanblijven bij veroordeling

ANP Producties | Bron: ANP

Het zou "onvoorstelbaar" zijn als de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz zou aanblijven na een veroordeling wegens meineed. Dat zei de vicekanselier en politiek leider van Die Grünen, Werner Kogler, zaterdag tegen radiozender ORF. Kurz wordt ervan verdacht te hebben gelogen bij verhoren van een parlementaire onderzoekscommissie naar het zogeheten Ibiza-schandaal, waarbij de kanselier partijgenoten zou hebben geholpen aan hoge overheidsposities waarvoor ze niet gekwalificeerd waren.

De opmerkingen van Kogler suggereren dat de regeringscoalitie van zijn partij met de conservatieve ÖVP van Kurz uiteenvalt als Kurz gerechtelijk wordt vervolgd en vervolgens veroordeeld. In 2019 viel Kurz' regeringscoalitie met de uiterst rechtse FPÖ al uiteen vanwege het Ibiza-schandaal. Destijds trad vicekanselier Heinz-Christian Strache af nadat hij stiekem gefilmd was toen hij op Ibiza een Russische lokvogel overheidscontracten bood in ruil voor onder meer illegale partijfinanciering.

Kogler zei tegen ORF onder meer dat het noodzakelijk is om af te wachten of Kurz vervolgd wordt, alvorens de zaak tegen hem te onderzoeken. Mocht een veroordeling volgen, dan "bevinden we ons op een ander niveau wat betreft het afwegen of iemand geschikt is geschikt is voor diens positie", aldus Kogler. Ook zei hij: "Het is moeilijk voorstelbaar dat Oostenrijk het zich kan veroorloven een veroordeelde regeringsleider te hebben."

Kurz heeft de zaak tegen hem politiek gemotiveerd genoemd en gesuggereerd dat de anti-corruptieonderzoekers partijdig zijn, een houding die oppositiepartijen hebben veroordeeld. Kurz verwacht dat hij zal worden vervolgd, maar niet veroordeeld.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.