Trudeau roept katholieke kerk ter verantwoording om internaten

ANP Producties | Bron: ANP

De Canadese premier Justin Trudeau heeft vrijdag uitgehaald naar de paus en de katholieke kerk omdat die volgens hem weigeren hun verantwoordelijkheid te nemen voor de misstanden in de internaten voor inheemse kinderen. Trudeau riep Canadese katholieken op om te praten met hun priesters en bisschoppen "om de boodschap over te brengen dat het tijd is dat de katholieke kerk zijn verantwoordelijkheid erkent".

De voorbije dagen eisten verschillende inheemse organisaties excuses van de paus. Op het terrein van een vroeger katholiek internaat in Brits-Columbia, in het westen van het land, werden de resten gevonden van 215 inheemse kinderen. "We willen excuses", aldus de leidster van een inheems volk, die de gruwelvondst vorige week openbaar maakte. "Openbare excuses, niet alleen voor ons maar voor iedereen."

Op de vraag waarom hij geen druk zet op de katholieke kerk om documenten over de internaten publiek te maken, antwoordde Trudeau dat hij de paus daar al op aangesproken heeft. "Toen ik een paar jaar geleden naar het Vaticaan ben gegaan, heb ik paus Franciscus rechtstreeks gevraagd om er te zijn, zodat de mensen kunnen genezen, om de rol te erkennen die de katholieke kerk in deze tragedie heeft gespeeld", zei hij op een persconferentie.

Maatregelen

Maar de paus weigerde toen om zich persoonlijk te verontschuldigen in naam van de Canadese katholieke kerk. Trudeau zei dat zijn regering bereid is om "sterkere maatregelen" te nemen om de kerk te dwingen om de documenten te delen die de families van de slachtoffers eisen, inclusief juridische maatregelen.

De katholieke kerk bestuurde het internaat in de plaats Kamloops waar de resten zijn gevonden van 1890 tot 1969. Ongeveer 150.000 inheemse kinderen werden destijds onder dwang naar 139 soortgelijke internaten in het hele land gestuurd. Ze werden daar geïsoleerd van hun familie, taal en cultuur. Doel van de internaten was de kinderen zich te laten aanpassen aan de cultuur van de witte bewoners van Canada. Een nationale onderzoekscommissie noemde het systeem in 2015 "culturele genocide".

"Ik vind het zeer moeilijk dat de katholieke kerk weigert om excuses aan te bieden en weigert om deel te nemen aan het proces van waarheidsvinding en genezing", aldus Trudeau. De Canadese bisschoppenconferentie reageerde maandag "geschokt" op de vondst van de stoffelijke resten in de buurt van het vroegere internaat. De bisschoppen uitten ook hun "diepe droefheid", maar formele excuses bleven uit.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.