Twee doden door ongeval op overweg in Friese Bozum

ANP Producties | Bron: ANP

Door een ongeval op een overweg aan De Singel nabij het Friese dorp Bozum (Boazum in het Fries) zijn twee inzittenden van een auto om het leven gekomen. Hun wagen kwam even na 10.00 uur in botsing met een trein, meldt de politie.

Hoe het ongeluk op de onbewaakte overgang precies heeft kunnen gebeuren, is nog onduidelijk, zei een woordvoerder. In de trein zaten drie passagiers en de machinist, er was geen conducteur aan boord. Zij zijn "met de schrik vrijgekomen" en hebben met bussen hun weg kunnen vervolgen.

Voorlopig is op een deel van het traject tussen Leeuwarden en Sneek geen treinverkeer mogelijk. Er zijn bussen ingezet. Het is onbekend hoelang het onderzoek vergt en hoe groot de schade aan het spoor is, laat ProRail weten.

De spoorbeheerder meldt dat de onbewaakte spoorwegovergang uiterlijk begin 2023 wordt omgebouwd tot een bewaakte overgang. Eind 2020 is hierover overeenstemming bereikt met de provincie en de gemeente. Volgens ProRail is de aanleg van een beveiligde overweg "complex en tijdrovend juist met het oog op de veiligheid. De overwegsystemen moeten we goed aansluiten op bestaande systemen en overwegen langs de baan en met de communicatie van de treinverkeersleiding."

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.