Merendeel journalisten wel eens mishandeld of bedreigd

ANP Producties | Bron: ANP

Ruim acht van de tien journalisten (82 procent) hebben het afgelopen jaar wel eens te maken gehad met agressie of bedreiging. Dat is een toename van 20 procent vergeleken met 2017. Zo'n 29 procent zegt maandelijks of zelfs vaker slachtoffer te zijn van een dergelijk incident. Bijna alle journalisten (93 procent) zien bedreiging als reëel gevaar voor de persvrijheid. Vier jaar terug was dat 79 procent. Het vaakst worden journalisten geconfronteerd met verbaal geweld.

Dat staat in een onderzoeksrapport dat is opgesteld in opdracht van PersVeilig, een initiatief van het Genootschap van Hoofdredacteuren, het Openbaar Ministerie (OM), de politie en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). Het gaat zowel om fysieke en verbale agressie als om online dreigementen.

Een kwart van de journalisten vindt dat de werkgever of opdrachtgever hen onvoldoende beschermt tegen deze agressie. Vooral freelancers (36 procent) zijn ontevreden over de houding van hun opdrachtgevers. Veel ondervraagden geven aan dat ze liever altijd met minstens één collega op pad worden gestuurd, maar daar is vaak geen budget voor.

Fotojournalisten

Fotojournalisten en cameramensen worden op de locaties waar ze hun werk doen bovengemiddeld vaak geconfronteerd met vormen van agressie. Ruim de helft (60 procent) van alle ondervraagde journalisten zegt er privé last van te hebben. Vaak heeft het ook invloed op hun werk: ze worden voorzichtiger met hun publicaties of hebben minder plezier in hun werk. Een op de zeven journalisten (13 procent) heeft vanwege bedreiging, agressie of intimidatie serieus overwogen een ander vak te kiezen. Bij journalisten bestaat het beeld dat die agressie of bedreiging vooral komt van 'gewone burgers' die bijvoorbeeld willen voorkomen dat een artikel of nieuwsbericht wordt gepubliceerd.

Zaterdagmiddag is het PersVeilig-rapport gepresenteerd in het Haagse perscentrum Nieuwspoort.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.