'Geen zoekresultaten 'tank man' Tiananmen bij Bing door fout'

ANP Producties | Bron: ANP

Er verschenen vrijdag bij zoekmachine Bing in de Verenigde Staten geen resultaten bij de zoekopracht 'tank man' vanwege een "onopzettelijke menselijke fout", aldus Microsoft. Die dag was het 32 jaar geleden dat het Chinese leger het Tiananmenprotest met grof geweld neersloeg. De beelden van een demonstrant die in zijn eentje een tankcolonne tegenhoudt door ervoor te gaan staan zijn iconisch geworden voor het protest op het Plein van de Hemelse Vrede. Het uitblijven van zoekresulaten wekte vrijdag wereldwijd vrees over eventuele Chinese censuur.

Gebruikers uit onder meer Duitsland en Singapore meldden vrijdag dat zij bij Bing de melding "Er zijn geen resultaten voor tank man" kregen als zij beelden van de heroïsche demonstrant zochten. Enkele uren nadat Microsoft het probleem had erkend, kwamen internetgebruikers nog steeds niet bij beelden van de eenzame betoger maar zagen zij alleen maar plaatjes van tanks.

Soortgelijke problemen deden zich vrijdag voor bij kleinere zoekmachines als DuckDuckGo, die onder een Microsoft-licensie werkt. Bij Google deden de desbetreffende problemen zich vrijdag niet voor.

Een aanzienlijk percentage van de medewerkers die namens Microsoft voor Bing werken, doen dat vanuit China. Onder hen vallen ook de medewerkers die verantwoordelijk zijn voor beeldherkenningssoftware, aldus een voormalige werknemer.

China eist van zoekmachines dat zoekresultaten bij gebruikers in China worden gecensureerd, maar de effecten daarvan zijn zelden merkbaar buiten de Volksrepubliek.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.