'Stafchef Trump wilde dat justitie verkiezingsfraude onderzocht'

ANP Producties | Bron: ANP

In de nadagen van Donald Trumps presidentschap is vanuit het Witte Huis herhaaldelijk geprobeerd om het ministerie van Justitie onderzoek te laten doen naar onbewezen complottheorieën over de Amerikaanse verkiezingen van vorig jaar. Dat blijkt volgens The New York Times uit e-mailverkeer tussen Trumps toenmalig stafchef Mark Meadows en de destijds waarnemend justitieminister Jeff Rosen.

In vijf e-mails die eind december en begin januari zijn verstuurd, vraagt Meadows aan Rosen om onbewezen beweringen over verkiezingsfraude in New Mexico te onderzoeken, evenals een aantal niet bewezen claims dat Trump de verkiezingen had gewonnen. Een van de theorieën die bijvoorbeeld onderzocht zou moeten worden, was dat in Italië mensen met militaire technologie en door middel van satellieten met de stemmachines in de Verenigde Staten hadden geknoeid, waardoor stemmen voor Trump naar Joe Biden zouden zijn gegaan.

Uit het e-mailverkeer dat aan het Congres is overhandigd, en waarvan The New York Times een deel heeft ingezien, komt nergens naar voren dat justitieminister Rosen ingaat op de verzoeken van Meadows. Dat wordt tevens bevestigd door ingewijden. De niet eerder openbaar gemaakte e-mails tonen hoe Trump, die op 20 januari het Witte Huis moest verlaten, in zijn laatste dagen als president geprobeerd heeft de verkiezingsuitslag op alle mogelijke manieren aan te vechten.

Geen bewijs

Rosen werd halverwege december aangesteld. Zijn voorganger Bill Barr stapte op nadat hij had erkend geen bewijs te zien voor verkiezingsfraude. Direct na zijn aanstelling werd Rosen volgens The New York Times gevraagd om bij Trump langs te gaan om ook zijn steun te krijgen voor verschillende rechtszaken die het team van Trump had aangespannen tegen de verkiezingsuitslag.

De verschillende theorieën die over de nooit bewezen verkiezingsfraude de ronde deden, zorgden er mogelijk mede voor dat Trump-aanhangers op 6 januari het Capitool bestormden, toen daar de verkiezingsuitslag werd bekrachtigd. Meerdere mensen kwamen daarbij om het leven.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.