Nederland haalt IS-ganger Ilham B. en kinderen uit Syrië

ANP Producties | Bron: ANP

De vrouw die door een Nederlandse delegatie zaterdag uit Syrië wordt gehaald, is Ilham B. uit Gouda. Samen met haar twee kinderen wordt zij naar Nederland gehaald, bevestigt haar advocaat Tamara Buruma. Er zou ook een 12-jarig meisje meereizen.

Zaterdag maakte het Koerdische bestuur in het noordoosten van Syrië bekend "IS-gezinnen" te hebben overgedragen aan een Nederlandse delegatie. De Koerdische bestuurder Abdulkarim Omar plaatste op Twitter een foto waarop de Nederlandse gezant voor Syrië te zien was.

De ministeries van Justitie en Buitenlandse Zaken hebben nog geen commentaar willen geven op de zaak. Meerdere Kamerleden reageerden bezorgd en eisen uitleg. Volgens Haagse bronnen komt het kabinet zaterdagavond met een brief over de kwestie.

Humanitaire kwestie

Nederlandse gezant voor Syrië Emiel de Bont zegt tegen persbureau AFP dat de delegatie "een duidelijk en goed omschreven mandaat heeft om een klein aantal Nederlanders op te halen dat tot nog toe in een detentievoorziening verbleef". Basis daarvoor zou een rechterlijke uitspraak in Nederland zijn.

De moeder van het 12-jarige meisje zou niet meegereisd zijn, maar heeft volgens Omar wel ingestemd met de repatriëring na een verzoek van de Nederlandse overheid. Hij noemt het "een humanitaire kwestie".

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.