Natuurlijk is het mogelijk dat een ’oud’-IS’er een aanslag in Nederland pleegt | Commentaar

Coalitiepartijen VVD en CDA zien de terugkeer van IS-vrouwen als een bedreiging van de nationale veiligheid.© Foto Hollandse Hoogte/AFP/Delil SOULEIMAN

Roy Hazenoot

De Nederlandse overheid heeft een halve pirouette gemaakt. Eerst waren onze gezagsdragers mordicus tegen het terughalen van IS-vrouwen uit Syrië en Irak, maar afgelopen weekend is daar verandering ingekomen. ’IS-bruid’ Ilham B. uit Gouda is met haar twee kinderen teruggehaald naar Nederland.

Dat de overheid lange tijd niet wilde porren in een wespennest dat Syrië heet, is met alle politieke spanningen en veiligheidsdreigingen te verdedigen. Bestuurders zien een enorm risico, omdat niet kan worden uitgesloten dat onder de ’terughaalders’ nieuwe aanslagplegers zitten. De rechtelijke macht was nodig om de overheid te dwingen een ander spoor te kiezen. Ilham B. staat al langere tijd in figuurlijke zin voor de rechter. Ze moet zich verantwoorden voor de aanklacht dat ze zich bij een terroristische groepering heeft aangesloten. In letterlijke zin stond ze niet voor de rechter, omdat ze in een vluchtelingen- en gevangenenkamp in Noord-Syrië zat. Daarover had de rechter flink de pee in, want hoe kan de verdachte zich dan verdedigen?

Niet alleen voor de regering was het een uitgemaakte zaak. Veel Nederlanders steunen het vorige kabinetsstandpunt. Zij die weg gaan om voor de vijand te vechten, zijn gevoelsmatig geen landgenoot meer. Dat die vijand zich zo openlijk afzet tegen de westerse beschaving helpt daaraan mee. Met vrijheid van godsdienst en meningsuiting hebben de barbaren van IS weinig van doen.

Als iemand wil gaan werken voor een groepering als Islamitische Staat waarvan leden met vrachtwagens over de boulevard van Nice en de Ramblas in Barcelona scheuren om zoveel mogelijk onschuldigen te doden, verliest logischerwijs elke vorm van compassie. Toch is ’terroristenvrouw’ Ilham B. nu hier. Woensdag krijgt ze haar kans om zich te verdedigen, zoals het hoort in een rechtsstaat. Haar man, IS-strijder Bilal Al Marchohi uit Antwerpen, kreeg in plaats van een kans terug te keren naar België om zich te verdedigen de strop in Irak. Dat zal zijn vrouw bespaard blijven.

Het is hopen dat het recht zegeviert - wat de uitkomt van het proces ook mag zijn - en dat er niks misgaat. Ook niet met andere IS’ers die nog teruggehaald moeten worden. Het is niet ondenkbaar dat een ’oud’-IS’er na het eventueel uitzitten van zijn of haar straf een aanslag in Nederland pleegt. Dan eindigt de halve pirouette in een dodelijke valpartij.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.