Velsen van Vroeger: De Prins, een hotel waarin ook koeien, ossen, paarden en varkens werden verloot

© Foto: collectie Aat Hop

1 / 2
Guus Hartendorf

De tram houdt op deze plaat uit de jaren tien van de vorige eeuw halt bij Hotel de Prins aan de Velsense Meervlietstraat. Midden op de luifel staat op het bord: ’Hotel De Prins Halte Stoomtram’.

In de praktijk maakt de stoomtram nogal wat herrie en van tijd tot tijd loopt het gevaarte uit de rails. Vandaar dat de tram de bijnaam ’Moordenaartje’ of ’Koffiemolen’ krijgt.

Rakelings

Met name in de Hoofdstraat in Santpoort en de Meervlietstraat in het dorp Velsen rijdt de tram rakelings langs de huizen en vrijwel overal is de snelheid veel te hoog. Rond 1900 komt er een ganzenbordspel op de markt, dat de route Haarlem-Alkmaar voorstelt. Alles staat op het bord: haltes, remises, cafés, hotels, ontsporingen en ongevallen.

Ook in de gemeenteraadsvergadering van Velsen komt de tram regelmatig ter sprake. En de politie dan? Die doet volgens de raadsleden niets, wellicht omdat de dienders vrij vervoer hebben. De tramlijn tussen Haarlem en Velsen-Zuid wordt op 8 april 1924 opgedoekt. Er zijn dan plannen om die lijn af te takken naar IJmuiden en er is ook een idee om de lijn van Haarlem rechtstreeks via Santpoort naar IJmuiden te leiden. Daarvoor zou dan wel de oude spoorlijn moeten worden ’omgespoord’ naar normaalspoor. Uiteindelijk rijdt daar nu het HOV - ’Hoogwaardig Openbaar Vervoer’. Daronder vallen de zogenoemde snelbussen van Connexxion.

In De Prins kun je drinken, dineren en overnachten. Maar er worden bijvoorbeeld ook koeien verloot. Een koe is een waardevol dier en wordt vaak bij loterijen als prijs ingebracht. Het gaat dan om legale loterijen, waar ook ossen, paarden of varkens worden verloot of ’versmakt’. Als De Prins de deuren sluit, blijft het een horecagelegenheid, met daarin achtereenvolgens: Café Aneta, een pannenkoekenrestaurant, restaurant Oud-Velsen en De Heeren van Velsen.

velsen vroeger

Velsen Van Vroeger is een

wekelijkse rubriek waarin historische foto's worden getoond.

Heeft u foto's van vroeger uit Velsense woonkernen? U kunt ze ingescand e-mailen naar redactie@ijmuidercourant.nl

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.