Jeff Bezos gaat in juli zelf de ruimte in

ANP Producties | Bron: ANP

Jeff Bezos, de rijkste mens op aarde, gaat volgende maand de ruimte in. De oprichter van Amazon heeft ook een eigen ruimtevaartbedrijf, dat op 20 juli voor het eerst toeristen naar de ruimte wil brengen, en Bezos heeft maandag bekendgemaakt dat hij en zijn broer Mark dan meegaan aan boord.

Het bedrijf van Bezos heet Blue Origin. Dat heeft een raket gebouwd, de New Shepard, die na lancering in Texas naar een hoogte van ruim 100 kilometer moet gaan. De inzittenden zijn daar een paar minuten gewichtloos en zien de kromming van de aarde. Daarna zakt het vaartuig terug de dampkring in om weer op aarde te landen. Het vaartuig gaat niet hoog en niet snel genoeg om in een baan rond de aarde te komen.

Blue Origin had de plannen voor de eerste vlucht in mei naar buiten gebracht. Een van de plekken aan boord wordt geveild. Tot nu toe hebben bijna 6000 mensen uit 143 landen een bod uitgebracht. Volgens Blue Origin staat het hoogste bod op ongeveer 2,8 miljoen dollar, omgerekend 2,3 miljoen euro.

Bezos stopt op 5 juli als bestuursvoorzitter van Amazon.

Concurrent SpaceX van zakenman Elon Musk (PayPal, Tesla) brengt al professionele astronauten naar ruimtestation ISS. Later dit jaar wil hij een paar burgers een kans geven om naar de ruimte te gaan. Musk wil over een paar jaar een Japanse zakenman een rondje rond de maan laten vliegen. Bovendien moet SpaceX over een paar jaar astronauten op de maan zetten en ze veilig terug naar de aarde brengen. Musk kreeg die miljardenopdracht van ruimtevaartorganisatie NASA. Blue Origin, dat naast de order greep, vecht het besluit aan.

Een ander bedrijf, Virgin Galactic van Richard Branson, werkt ook aan commerciële toeristische vluchten naar de ruimte.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.