Moordverdachte Iliass K. wil alsnog boekje opendoen

ANP Producties | Bron: ANP

Meervoudig moordverdachte Iliass K. (33) wil alsnog verklaringen afleggen in de verschillende liquidatiezaken waarin hij verdachte is. Dat bleek maandagmorgen in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp. Daar stond eigenlijk het pleidooi van zijn advocaat op het programma. Dat is nu voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Tegen Amsterdammer K. werd twee weken geleden een levenslange gevangenisstraf geëist voor het aansturen van drie moorden in 2014 en het geven van zeker twee niet uitgevoerde moordopdrachten in 2014 en 2015. Hij zou deel hebben uitgemaakt van een bende die zou zijn voortgekomen uit de organisatie van de in 2014 geliquideerde crimineel Gwenette Martha.

K. vervulde volgens het OM een spilfunctie in de bende. Hij was de schakel tussen opdrachtgevers en uitvoerders, nam moordopdrachten aan en zette die verder uit. Daarbij toonde hij volgens het OM "geen enkel respect" voor het leven van de slachtoffers.

Eenzelfde type auto

Een van de slachtoffers was de volstrekt onschuldige huisvader Stefan Regalo Eggermont. Hij werd in de zomer van 2014 bij thuiskomst na een avondje voetbal kijken neergeschoten omdat hij de pech had in eenzelfde type auto te rijden als het beoogde doelwit, de inmiddels tot levenslang veroordeelde crimineel Omar L.

Iliass K. heeft tot nu toe alle aantijgingen in de zaak ontkend en zich verder beroepen op zijn zwijgrecht. Zijn beslissing om in zijn eigen zaken alsnog een boekje open te doen, werd maandagochtend door zijn raadsman toegelicht achter gesloten deuren. De rechtbank gaf na afloop alleen een summiere samenvatting van hetgeen was besproken. K. wordt de komende tijd verhoord bij de politie.

Versleutelde berichten

In het moordproces staan in totaal negen verdachten terecht. Zij kwamen in beeld nadat de recherche versleutelde berichten op beveiligde telefoons had weten te ontsluiten. Daaruit bleek volgens het OM onder meer dat K. in elk geval opdrachten zou hebben aangenomen van Amsterdammer Khalid J. (36). Hij werd begin vorig jaar in Dubai opgepakt. Tegen hem is 7 jaar en 5 maanden celstraf geëist.

Het strafproces gaat 22 juni verder. Dan hoopt de rechtbank meer zicht te hebben op het verdere verloop van de zaak tegen K. De uitspraak is voorzien op 30 augustus.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.