Doet de verlichting het? Hoe zit het met het verkeersinzicht? Kortom, het verkeersexamen is weer van start

Hoe is het met het verkeersinzicht gesteld? Heemskerkse scholieren doen fietsexamen.© foto Ronald Goedheer

Van onze verslaggever
Heemskerk

Werkt de verlichting, staan de remmen goed afgesteld, is er een bel, zijn de banden op spanning en zitten aan beide trappers reflectoren? Dergelijke vragen komen aan bod tijdens de fietskeuring, een onderdeel van de jaarlijkse verkeersexamen in Heemskerk.

Ruim 600 leerlingen van groepen 7 en 8 van bijna alle Heemskerkse basisscholen doen deze dagen mee met het 25e verkeersexamen van Veilig Verkeer Nederland, afdeling Beverwijk/Heemskerk. Een hoge opkomst, vorig jaar ging het niet door vanwege de coronabeperkingen. Met de versoepeling van de regels is het praktisch examen maandagochtend 9 uur van start gegaan.

Startschot

Wethouder Gaatze de Vries gaf het startschot vanaf het kermisterrein bij het gemeentehuis. Eind maart moesten de scholieren het VVN-theoretisch examen doen. Hierbij moesten ze vragen beantwoorden over verkeerssituaties en hun rol als fietser, voetganger en passagier. Nu dus het praktisch gedeelte.

Tijdens de route door de gemeente werden de deelnemers in de gaten gehouden door controleurs. Er is tijdens het fietsexamen verder getoetst of de kinderen de kennis en de verkeersregels ook in de praktijk brengen. En of ze zich op de weg veilig en verantwoord gedragen en goed kunnen inspelen op verkeerssituaties.

Voorafgaand werden de fietsen gekeurd op maar liefst vijftien punten.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.