Israël zet weer stap in richting regering zonder Netanyahu

ANP Producties | Bron: ANP

Het parlement van Israël stemt op 14 juni over de nieuwe coalitieregering, een monsterverbond van partijen die niet willen dat Netanyahu premier blijft. De zogenoemde vertrouwensstemming, waarbij de afgevaardigden hun vertrouwen in de regeringsploeg kunnen uitspreken, is komende maandag, aldus de voorzitter van het parlement.

De nieuwe regeringscoalitie is een bonte verzameling partijen die het er voornamelijk over eens zijn dat de door corruptieschandalen geplaagde, rechtse Netanyahu na twaalf jaar eindelijk moet opstappen. Als een meerderheid maandag zijn vertrouwen uitspreekt, kan de regeringsploeg aan het werk. De uiterst rechtse Naftali Bennet zal dan premier zijn tot 27 augustus 2023. Hij draagt de functie dan over aan Yair Lapid van de centrumpartij Yesh Atid (Toekomstpartij).

De deelnemende partijen zijn het nog niet over alle beleidspunten eens. De regering geeft zichzelf volgens Israëlische media honderd dagen om een nieuwe begroting op te stellen. Lukt dat niet dan valt de regering automatisch.

De broze coalitie treedt aan nadat het land vier verkiezingen in twee jaar tijd heeft gehouden. Netanyahu probeert de coalitie nog te torpederen door parlementariërs te bewegen hun steun in te trekken. Als dat mislukt is zijn premierschap voorbij. De 71-jarige politicus leidde in de jaren 90 ook al drie jaar een regering. Zijn Likud-partij werd wel de grootste bij de verkiezingen van maart, maar kon dit keer geen meerderheid vinden voor een nieuw kabinet.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.