Navalni na hongerstaking terug in strafkolonie

ANP Producties | Bron: ANP

De Russische autoriteiten hebben oppositieleider Aleksej Navalni teruggebracht naar een strafkolonie. De bekende tegenstander van president Vladimir Poetin lag de afgelopen tijd in een gevangenisziekenhuis omdat hij tijdens zijn gevangenschap in hongerstaking was gegaan. Hij wilde zo betere medische zorg afdwingen.

Het team van Nalvani meldt op Twitter dat de politicus is overgebracht naar de strafkolonie in Pokrov, op zo'n 100 kilometer van Moskou. Hij moet daar een gevangenisstraf van 2,5 jaar uitzitten vanwege een eerdere veroordeling in een fraudezaak. De oppositieleider en zijn aanhangers zeggen dat de beschuldigingen politiek gemotiveerd waren.

Nalvani staat door zijn gevangenschap aan de zijlijn in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van september. Ook zijn medestanders ondervinden tegenwerking. Poetin keurde afgelopen week een omstreden anti-extremismewet goed die naar verwachting zal worden gebruikt om te voorkomen sommige politieke tegenstanders zich straks kandidaat kunnen stellen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.