Witte Kerk van Nieuw-Vennep verzakt

De centraal in het dorp gelegen Witte Kerk van Nieuw-Vennep.© mediahuis

Bart Boele
Nieuw-Vennep

De iconische Witte Kerk van Nieuw-Vennep is verzakt, evenals de pastorie ernaast. De fundering is het euvel en daarmee niet makkelijk aan te pakken.

Een eerste onderzoek is afgerond om de verzakking te stabiliseren, waarop maatregelen zijn genomen. Voor een definitieve oplossing zijn volgens de kerkenraad twee opties beschikbaar. Die kosten tussen de 700.000 en een miljoen euro.

Er zullen daarom door de kerkgemeenschap ’fundamentele keuzes’ moeten worden gemaakt, aldus de kerkenraad. „Uiteraard zijn er verschillende subsidiemogelijkheden die nader onderzocht zijn en zullen worden, maar het mag duidelijk zijn dat het om een substantieel bedrag gaat.”

De verzakking wordt periodiek in de gaten gehouden. In de buitenmuren zijn scheuren zichtbaar, maar de stabiliteit van het gebouw is vooralsnog niet in het geding. „Ook al is er geen urgent gevaar, schatting is dat er over twee tot drie jaar daadwerkelijk over moet worden gegaan tot actie”, laat de kerkenraad in een nieuwsbrief weten.

De Witte Kerk is een gemeentelijk monument. Het gebouw van de protestantse gemeente werd in 1862 gebouwd naast het centrale kruispunt in het dorp van Venneperweg en Hoofdweg.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.