Ruim twintig doden bij raketaanval op tankstation in Jemen

ANP Producties | Bron: ANP

Bij een raketaanval op een tankstation in Jemen zijn zeker 21 burgers om het leven gekomen. De Houthi-rebellen vuurden de ballistische raket af op de belegerde stad Ma'rib, zei informatieminister Muammar al-Arjani tegen staatsagentschap Saba. Snel daarop werden verschillende ziekenwagens op weg naar de slachtoffers, getroffen door een met springstof uitgeruste drone. Onder de slachtoffers was ook een kind. Vijf anderen raakten gewond. De aanval wordt als een oorlogsmisdaad beschouwd.

De Houthi-rebellen gaven geen verklaring. Zij voerden in 2014 een offensief in het straatarme land op het Arabische schiereiland en vechten sindsdien tegen de Jemenitische regering. Die regering wordt ondersteund door een militaire coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië. De Houthi's krijgen steun van de Saoedische aartsvijand Iran en controleren momenteel hoofdstad Sanaa en grote gebieden in het noorden.

Het tankstation ligt in de buurt van het front in Ma'rib, een strategische belangrijke stad ten oosten van Sanaa. Van daaruit wordt een groot deel van de Jemenitische olie- en gasproductie gecontroleerd. De Houthi's proberen met een offensief sinds februari opnieuw de stad in te nemen. Een perspectief op een staakt-het-vuren in de burgeroorlog is er momenteel niet, ondanks bemiddelingspogingen van de VN, de VS, Oman en Koeweit.

De humanitaire situatie in Jemen is rampzalig. Bijna 50.000 inwoners van het land hebben zo weinig te eten dat het Wereldvoedselprogramma (WFP) al van hongersnood-achtige toestanden spreekt. Nog 5 miljoen anderen staan op de rand van hongersnood. Gemiddeld sterft in Jemen elke tien minuten onnodig een kind. De strijd om Ma'rib heeft al 25.000 personen op de vlucht gejaagd. De komende maanden kan hun aantal oplopen tot 385.000, zeggen hulporganisaties.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.