Vicepresident Harris roept migranten op niet naar VS te reizen

ANP Producties | Bron: ANP

De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft potentiële migranten opgeroepen niet naar de Verenigde Staten af te reizen. Dit deed ze in Guatemala tijdens haar eerste internationale werkbezoek. Harris hoopt dat zij niet gaan emigreren als de levensomstandigheden in hun land verbeteren.

Harris waarschuwt dat migranten bij de Amerikaanse grens worden teruggestuurd. "Kom niet", zei ze tijdens een persconferentie met de Guatemalaanse president Alejandro Giammattei. Ze spraken elkaar onder meer over het tegengaan van illegale migratie vanuit Middel-Amerika naar de VS en de bestrijding van corruptie.

De twee zijn het met elkaar eens dat "mensen hun thuis niet willen verlaten", aldus Harris. De VS willen dat Guatemala, El Salvador en Honduras meer actie tegen corruptie ondernemen zodat de leefomstandigheden voor de bevolking verbetert en daardoor ook minder mensen naar een ander land vertrekken. Mensen moeten volgens Harris "het gevoel krijgen dat hulp onderweg is".

Corruptieschandalen

De pogingen om het leven in eigen land aantrekkelijker te maken worden ondermijnd door onder meer corruptieschandalen. Harris zei dat er een Amerikaanse taskforce komt die lokale aanklagers zal helpen bij het straffen van corrupte mensen in Midden-Amerika.

Harris kreeg het migrantendossier, dat draait om de komst van illegale migranten uit Midden-Amerika, eind maart onder haar hoede. Sinds het vertrek van president Donald Trump komen er weer meer migranten naar de VS. Trumps strenge migratiebeleid wordt door de huidige president Joe Biden hervormd.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.