Ook ’Duitse’ kotters stoppen met pulsvisserij, Nederlandse eigenaren beraden zich op toekomst
Duitse vlagkotters in de haven van IJmuiden.© foto Willem den Heijer
Behalve voor de laatste groep Nederlandse vissers komt er ook voor een negental Duitse vlagkotters een einde aan de pulsvisserij.
Voor de Urker eigenaren van de NG1, NG12, NG19, ST27 en de SC31 resteert na 31 juni slechts de traditionele boomkorvisserij met wekkerkettingen. De iets kleinere SC25 is in dit groepje de enige kotter die uitgerust is om over te schakelen op de twinrigvisserij op schol. Bij twinrig gaan twee netten achterop het schip het water in.
De SC25 is overigens een trouwe klant van de visafslag in IJmuiden. Net zoals de 39 meter lange SC31, die zich de laatste maanden ook wekelijks in IJmuiden laat zien. De drie Eurokotters uit het Duitse Brake (BRA2, BRA5 en BRA7) verkopen hun vis wekelijks in Den Helder. De NG12, NG19 en de ST27 laten hun vangsten trouw in Urk veilen. De NG1 wisselt weleens tussen Urk en IJmuiden.
Boomkorkotter
De 39 meter lange SC31 ’Dr Maarten Luther’ (gebouwd als UK63) van de familie Bakker was de eerste boomkorkotter onder Duitse vlag die in november 2011 overschakelde op de pulsvisserij. Hoekman Shipbuilding maakte het schip gereed om met het HFK-pulssysteem aan de slag te gaan. De overige grote kotters onder Duitse vlag volgden al snel.
In dat jaar hadden de Eurokotters van de familie Kraak (BRA5 en BRA7) ook al een ontheffing gekregen om te mogen pulsvissen. Uiteindelijk heeft het groepje Duitse vlagkotters bijna tien jaar met het pulstuig gevist. De BRA7, waar Nieuwedieper Dirk Kraak met zijn broers Peter en Fred de stuwende krachten zijn, is technisch uitgerust om de visserij op Noorse kreeftjes op te pakken. Dat doen de gebroeders Kraak sowieso elk jaar in de zomermaanden.