Premier Modi: coronavaccin gratis voor alle Indiërs boven 18 jaar

ANP Producties | Bron: ANP

De Indiase premier Narendra Modi zei maandag in een televisietoespraak dat alle volwassen Indiërs vanaf 21 juni gratis tegen corona kunnen worden gevaccineerd. Tevens zal de federale overheid het vaccinatiebeleid overnemen van de deelstaten.

Volgens het huidige beleid verschaft de federale overheid alleen gratis inentingen aan ouderen en belangrijke hulpverleners. Het inenten van volwassen tussen 18 en 45 jaar wordt overgelaten aan de deelstaten en particuliere ziekenhuizen, die daarvoor een vergoeding mogen vragen.

Ook onder het nieuwe beleid zullen private ziekenhuizen een rol spelen in het vaccineren, gaf Modi aan in zijn speech. Een kwart van alle vaccins zal via de private ziekenhuizen worden verspreid aan degenen die dat prefereren, waarvoor ze een vergoeding mogen vragen van maximaal 150 Indiase roepies (1.70 euro).

Aantal doden daalt

Momenteel hebben ongeveer 180 miljoen Indiërs, oftewel 14 procent van de bevolking, een eerste dosis van een coronavaccin ontvangen. 45 miljoen mensen (3,4 procent) hebben twee doses ontvangen.

Maandag heeft India meer dan 100.000 nieuwe besmettingen geregistreerd. In mei waren het er dagelijks nog meer dan 400.000. Het aantal doden daalt ook. In de afgelopen 24 uur werden 2500 doden gemeld. Het Indiase ministerie van Volksgezondheid raamt het totale aantal sterfgevallen sinds het begin van de pandemie op iets minder dan 350.000. In werkelijkheid zouden aanzienlijk meer doden gevallen zijn.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.