Glutenvrij deathmetal-bier van Dauthuz: ’De smaak past bij de zomer’

Het etiket.

José Pietens
Heemskerk

De IJmonds-Zaanse deathmetalband Dauthuz heeft een eigen bier laten brouwen: fruitig van smaak én glutenvrij.

Bandlid Dennis Jak heeft een glutenallergie en kan geen normaal bier drinken, zegt gitarist Hans Bijland. „Er zijn maar weinig glutenvrije soorten.” Voor bierbrouwer HappyFace uit Heemskerk was het even een uitdaging. Rob Zwaan, bedenker van de bierrecepten, moest ingrediënten gebruiken waarmee hij niet eerder had gewerkt. „De kans bestond dat het zou mislukken, maar het pakte zo goed uit dat HappyFace het bier misschien wel in het assortiment houdt.”

Dauthuz, met Heemskerkers Tim Roeper en Emiel Selderbeek in de gelederen, liet een gelimiteerde oplage van zestig 0,75 liter-flessen maken. „We kozen voor een IPA, een India Pale Ale. De smaak past bij de zomer en de flessen hebben vaak kleurige etiketten.”

Cold

Op het etiket van Dauthuz staat de hoes van het jongste album ’Cold’, dat dit voorjaar verscheen. Via de cijfers van de streamingsdiensten ziet de band dat er wereldwijd naar wordt geluisterd. „We zijn benaderd door een Braziliaans label. Zij gaan het album in juli uitbrengen in heel Zuid-Amerika.”

Met het bier wil de band daar een feestelijk tintje aan geven. „En het is ook een beetje een trend, bands met een eigen bier.” Omdat een grootse lancering niet mogelijk was, introduceerde de band zondag de ’Dauthuz-IPA’ op Facebook en Instagram. Ook de verkoop gaat online, maximaal een fles per persoon.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.