'CIA op zoek naar nieuwe bases door vertrek VS uit Afghanistan'

ANP Producties | Bron: ANP

Het vertrek van het Amerikaanse leger uit Afghanistan zorgt ook bij de CIA voor problemen. De spionnendienst moet daar bases verlaten en zoekt naarstig naar nieuwe manieren om inlichtingen te verzamelen en operaties uit te voeren, schrijft The New York Times

De moeizame zoektocht naar een nieuwe uitvalsbasis illustreert volgens de krant dat de VS geen langetermijnplan hebben voor Afghanistan, waar ze de afgelopen 20 jaar enorme bedragen hebben uitgegeven om de Taliban te bestrijden. Inlichtingendiensten vrezen volgens ingewijden dat de moslimextremisten binnen enkele jaren hoofdstad Kabul onder de voet kunnen lopen.

De Amerikanen proberen op de valreep om bases veilig te stellen in buurlanden. Diplomaten kijken of dat haalbaar is in voormalige Sovjetstaten, maar vermoedelijk zit Rusland daar niet op te wachten. Er wordt ook gepraat met Pakistan, waar de CIA in het verleden een basis kon gebruiken om op grote schaal aanvallen met drones uit te voeren.

Eisenlijst

Een terugkeer naar Pakistan ligt echter lastig. De Pakistanen hebben een eisenlijst op tafel gelegd en verlangen onder meer dat de VS feitelijk toestemming vragen voordat ze aanvallen uitvoeren, aldus bronnen. Ook bestaat er onder de Pakistaanse bevolking veel weerstand tegen een nieuwe Amerikaanse aanwezigheid en hebben de Pakistaanse autoriteiten zelf banden met de Taliban.

Er staat voor de Afghanen veel op het spel. Het is volgens analisten zeer de vraag of het Afghaanse leger stand kan houden zonder Amerikaanse hulp. Afghaanse troepen hebben de afgelopen jaren zware verliezen geleden en het vertrek van het Amerikaanse leger wordt gezien als een psychologische klap. Het zou het Pentagon nog niet zijn gelukt om met een geloofwaardig plan te komen om de Afghanen van een afstand van voldoende steun te blijven voorzien.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.