Coupleider Mali beëdigd als interim-president

ANP Producties | Bron: ANP

De Malinese kolonel Assimi Goita, die in negen maanden twee staatsgrepen leidde, is maandag ingezworen als interim-president van het Afrikaanse land. Goita is de leider van de junta die het land regeert sinds de militaire staatsgreep van augustus. De burgerpresident en -premier die daarna werden aangesteld werden vorige maand afgezet omdat ze nieuwe ministers hadden benoemd zonder met Goita te overleggen.

Zijn inhuldigingsceremonie in de hoofdstad Bamako volgde op een recente uitspraak van het constitutionele hof van Mali dat Goita interim-president wordt. Hij zei eerder dat de voor volgend jaar geplande verkiezingen gewoon doorgaan. Maandag bezwoer hij - in vol militair ornaat - dat hij de democratie een warm hart toedraagt.

Het interim-staatshoofd stelde kort na zijn beëdiging de politieke veteraan Choguel Maïga (63) aan als premier. Hij speelde een belangrijke rol bij het afzetten van de vorige president Ibrahim Keita in augustus en krijgt de taak een regering te vormen die rust kan brengen.

De acties van Goita kregen internationaal veel kritiek. De Afrikaanse Unie heeft het lidmaatschap van Mali geschorst, evenals de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS). Frankrijk, dat duizenden militairen heeft gestationeerd in Mali, heeft de gezamenlijke militaire operaties met de voormalige kolonie tijdelijk stopgezet.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.