Inhoudelijke behandeling MH17-proces begint

ANP Producties | Bron: ANP

Bijna zeven jaar na het neerstorten van vlucht MH17, begint maandag op het Justitieel Complex Schiphol de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen vier mannen die verantwoordelijk worden gehouden voor de ramp waarbij alle 298 inzittenden om het leven kwamen. Van de verdachten - drie Russen en een Oekraïner - laat alleen de Rus Oleg Poelatov zich door advocaten vertegenwoordigen. De rest heeft niet gereageerd op oproepen van de rechtbank.

Op 17 juli 2014 vertrekt het toestel van Malaysia Airlines vanaf Schiphol naar Kuala Lumpur. Daar zal het echter nooit arriveren. Boven het oosten van Oekraïne stort het vliegtuig neer, niemand overleeft de crash. Volgens het Openbaar Ministerie is het toestel neergeschoten met een Buk-raket afkomstig uit Rusland. In Oost-Oekraïne was een conflict gaande tussen pro-Russische separatisten en Oekraïense regeringstroepen.

Het OM vervolgt rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski, diens assistent Oleg Poelatov en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko voor mogelijke betrokkenheid. Poelatov ontkent in videoboodschappen, onder meer in gesprek met zijn Nederlandse advocaten, iedere betrokkenheid. In de Nederlandse rechtbank heeft hij zich nog niet laten zien en de kans is groot dat hij dat niet gaat doen.

De eerste week van de inhoudelijke behandeling gaat de rechtbank het omvangrijke dossier bespreken. Dat duurt naar verwachting drie dagen. Op maandag worden eerst nog algemene zaken besproken, vanaf dinsdag staat het dossier op de agenda. Daarna krijgt het Openbaar Ministerie op 17 en 18 juni de gelegenheid om delen van het dossier te bespreken. De verdediging is vervolgens aan de beurt.

In september 2021 mogen de nabestaanden hun spreekrecht uitoefenen. Volgens de globale schatting komen de strafeisen van het OM in het najaar. De zaak zal naar alle waarschijnlijkheid tot volgend jaar duren.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.