Hetze tegen Sywert van Lienden leidt de aandacht af van belangrijke vragen over de mondkapjesdeal | Commentaar

Sywert van Lienden bij Buitenhof in Amsterdam.© Archieffoto Robin Utrecht

Annelies Karman

Nederlanders moesten mondkapjes van de Gamma opzoeken in de schuur, en die inleveren voor zorgpersoneel. Dan waren de verpleegkundigen en artsen ten minste nog een béétje beschermd. Dat is het decor van de mondkapjesdeal, waarin opiniemaker en CDA’er Sywert van Lienden zichzelf met negen miljoen verrijkte.

Van Lienden benadrukte steeds dat zijn stichting er niet aan verdiende. Dat klopte ook, maar hij zei er niet bij dat zijn bv er wel flink wijzer van werd.

Dat Van Lienden niet wordt gehinderd door veel geweten, is duidelijk. Heel Nederland viel over hem heen. Ook toen hij bij Buitenhof eindelijk spijt betuigde, ging de storm niet liggen. Dit blijft voor altijd aan hem kleven, zelfs als hij het rendement of het hele bedrag alsnog weggeeft. Als er een goed doel te vinden is dat het wil hebben. Kika en KWF bedankten er bij voorbaat al voor.

Lees ook: Ook KiKa neemt geen geld aan van Sywert van Lienden

De hetze tegen de opiniemaker neemt heftige vormen aan. Zeker, zijn aanpak is verwerpelijk. Het is ook niet te verdedigen dat hij al dat belastinggeld niet terug wil storten. Maar de roast van Van Lienden leidt de aandacht af van andere betrokkenen. De ogen zijn een stuk minder gericht op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, waar de andere handtekening op het contract vandaan kwam. En wat te denken van zijn CDA-partijgenoten? Hoeveel wisten zij?

Het is goed dat demissionair minister Tamara van Ark, die politiek verantwoordelijk is voor de deal, nu de onderste steen boven wil hebben. Er komt een onderzoek naar de aankoop van de veertig miljoen mondkapjes. Zo ongeveer elk aspect is interessant. Waarom is er zoveel voor betaald? Waarom werd de kwaliteit van de mondkapjes niet vooraf gecontroleerd? Wie wist dat Van Lienden er multimiljonair van werd? Kan de deal nog worden teruggedraaid? Is in andere contracten ook misgekleund?

(Tekst gaat door onder de foto)

Demissionair minister Tamara van Ark kondigde een onderzoek aan naar de deal.© Foto ANP / Remko de Waal

Lees ook: Van Ark: onafhankelijk onderzoek naar mondkapjesdeal Van Lienden

Het is een jaar geleden Sywert van Lienden de deal sloot. In Den Haag wordt nu voorzichtig gesproken over het opheffen van de mondkapjesplicht. Millennial Van Lienden is zelf bijna aan de beurt voor een vaccinatie. Nu is er rust om te kijken waar het tijdens de verhitte start van de coronapandemie mis ging. De maskers van Gamma worden weer alleen opgezet tijdens het klussen.

Lees ook: Donderdag vlogen machteloos vliegtuigjes met reclamebanners boven de Randstad: ’9.000.000!! Bedankt Sywert’. Een mondkapjesdeal maakte hem een rijk man | commentaar

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.