Aanrijdingsschade vanaf juli te claimen bij eigen WA-verzekering

Blikschade.© Foto Pixabay

Ed Brouwer

Automobilisten met alleen een WA-verzekering kunnen aanrijdingsschade vanaf 1 juli bij hun eigen verzekeraar melden. Die handelt het vervolgens af met de verzekering van de tegenpartij.

Nu nog moet je schade als je wordt aangereden zelf of via de tussenpersoon claimen bij de verzekering van de veroorzaker van een botsing. Dat kan omslachtig zijn en veel tijd kosten. De verzekeraars hebben daarom afspraken gemaakt over Directe Schadeafhandeling (DSA) voor personenauto’s. Met ingang van 1 juli beoordeelt de eigen verzekeraar of de tegenpartij geheel of gedeeltelijk aansprakelijk is en handelt de schade meteen af met de verzekerde. Het schadebedrag wordt daarna geclaimd bij de verzekering van de tegenpartij.

Verzekeraars verwachten dat hierdoor de tevredenheid van verzekerden toeneemt. Uit onderzoek was gebleken dat verzekerden de huidige procedure omslachtig vinden en het liefst claimen bij de verzekeraar die zij kennen. Wie toch liever direct bij de tegenpartij autoschade wil claimen, kan dat ook na 1 juli blijven doen. Er zijn wel uitzonderingen, zoals wanneer sprake is van letsel of overlijden en onduidelijke aansprakelijkheid. Wanneer de tegenpartij onbekend of onverzekerd is, moeten WA-verzekerden aanrijdingschade zelf claimen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. (http://bit.ly/OMB-dsa)

Wilt u reageren of heeft u hulp nodig van de Ombudsman? Mail ons!

Meer nieuws uit Ombudsteam

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.