Nieuwe directeur Thuiswinkel.org: Drukte bij webshops neemt alleen maar toe

Marlene ten Ham: ,,Er is nu te weinig aansluiting vanuit het onderwijs naar de arbeidsmarkt als het gaat om e-commerce”.
© Foto APA

De drukste periode van het jaar is pas over zes maanden, maar de webwinkels in ons land maken nu al een ongekende groei door. „En die trend zet voorlopig door”, zegt directeur Marlene ten Ham van brancheorganisatie Thuiswinkel.org.

„De online bestedingen blijven toenemen, dus we gaan voor dit jaar uit van een forse groei aan producten van minimaal 25 procent, met diensten als reizen erbij. Daarmee komt de omzetgroei uit op zo’n 7 procent. En dan moeten de piekmomenten zoals Black Friday, Sinterklaas en kerst nog komen. We zijn druk bezig de eindejaarscampagne voor te bereiden, zodat alle pakketjes ook dit jaar op tijd worden afgeleverd. De slogan: ’Wees goed voorbereid, bestel op tijd’.”

Ten Ham volgt donderdag officieel Wijnand Jongen op, die na twintig jaar afscheid neemt bij Thuiswinkel.org.

Ook grote buitenlandse partijen zoals Amazon hebben de Nederlandse markt betreden. Vormen zij een gevaar voor bedrijven als bol.com en Coolblue?

„Nee, daar maak ik me geen zorgen over. Er is namelijk genoeg ruimte om de Nederlandse markt te betreden, dus ook voor Amazon. Bovendien zijn bedrijven zoals Bol.com en Coolblue sterk genoeg om de concurrentie aan te gaan met zulke partijen, aangezien de markt nog altijd groeit.”

Wat zijn de grootste uitdagingen voor de komende jaren?

„Het is onder meer belangrijk dat er een gelijk speelveld komt voor Nederlandse webwinkels. Zij hebben nu te maken met oneerlijke concurrentie door de opkomst van allerlei platforms van buiten Europa. De eerste stap is gezet nu de btw-vrijstelling voor pakketjes van onder de 22 euro van buiten de Europese Unie per 1 juli komt te vervallen. Verder moet er veel beter worden gehandhaafd wat er allemaal binnenkomt. Hoe veilig zijn bepaalde producten die worden aangeboden en afkomstig zijn uit bijvoorbeeld China?”

De webwinkels schieten als paddenstoelen uit de grond. Hoe staat het met de werkgelegenheid in de sector?

„Daar ligt ook een grote uitdaging. Er is nog altijd een groot tekort aan logistieke medewerkers, programmeurs, it’ers en mensen in distributiecentra. Het is daarom van groot belang dat we jongeren klaarstomen voor de nieuwe economie. Er is nu te weinig aansluiting vanuit het onderwijs naar de arbeidsmarkt als het gaat om e-commerce. We hebben inmiddels zelf een academy ingericht waarin bedrijfsleven en scholen samenwerken en we produceren gratis e-learnings voor onze leden.”

Wilt u reageren of heeft u hulp nodig van de Ombudsman? Mail ons!

Meer nieuws uit Ombudsman

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.