Werknemers Tata Steel gaan in de Tweede Kamer de strijd aan om behoud van staalfabriek

Een strafzaak, dwangsommen en voortdurende discussie over gezondheidsschade door de staalfabriek, de werknemers vonden het wel eens tijd om het op te nemen voor hún bedrijf, dat al meer dan honderd jaar in de IJmond is gevestigd.
© Foto Mediahuis/Ivo Laan
Den Haag

Na een verbeten strijd in rechtbanken, verplaatst het gevecht om het behoud van Tata Steel IJmuiden zich vanochtend naar de Tweede Kamer. Tientallen werknemers overhandigen om 9 uur een steunpetitie én de visie ’Groen Staal’ van vakbond FNV op de toekomst van het Indiase staalbedrijf dat worstelt met steeds strengere milieu-eisen.

Een strafzaak, dwangsommen en voortdurende discussie over gezondheidsschade door de staalfabriek, de werknemers vonden het wel eens tijd om het op te nemen voor hún bedrijf, dat al meer dan honderd jaar in de IJmond is gevestigd. 14.801 handtekeningen moeten die steun een gezicht geven. Bij Tata werken 9.000 mensen, en nog eens 45.000 banen zijn indirect verbonden met de staalfabriek.

Lees ook: Spandoek Milieudefensie bij Tata tegen uitstoot, klimaatfietsers op weg naar Den Haag

Het opslaan van de uitgestoten CO2 in de Noordzee om Tata Steel ’te vergroenen’, is geen goed plan, vindt vakbond FNV, die een eigen visie heeft opgesteld. De uitstoot en de overlast voor de omgeving kan sneller verminderen, stelt de bond. Het productieproces kan ook met groene stroom, aardgas en later ook waterstof plaatsvinden waardoor fors minder schadelijk CO2 en fijnstof de lucht in gaat.

14.801 handtekeningen moeten die steun een gezicht geven.
© Foto Mediahuis/Ivo Laan

Die investering gaat 1,4 miljard euro kosten maar de Indiase eigenaar, die Tata Steel IJmuiden in de etalage heeft staan, zal die kosten niet willen dragen, vermoedt de vakbond. ,,Daarom is de steun van de overheid nodig’’, zegt vakbondsbestuurder Roel Berghuis van FNV Metaal. ,,De subsidie die nu naar CO2-opslag gaat, moet wat ons betreft ook kunnen worden ingezet voor echte structurele CO2-vermindering. Dat komt ook het leefklimaat in de IJmond ten goede, zegt Berghuis.

Uit onderzoek bleek de afgelopen tijd dat onder de rook van de staalfabriek relatief vaak longkanker voorkomt en dat inwoners vaker naar de huisarts gaan met acute klachten in vergelijking met andere industriegebieden. De luchtkwaliteit is structureel slechter dan in de rest van Nederland.

In de petitie die aan Kamerleden wordt aangeboden stellen de ondertekenaars dat ze de werkgelegenheid willen behouden. Dat ze een goede buur willen zijn en dat ze op een groene en verantwoorde manier staal willen maken, met steun van de overheid. Daarnaast is staal een van de meest duurzame producten die er bestaan, stellen ze. ,,Het is voor honderd procent recyclebaar en wordt staal bijvoorbeeld gebruikt voor windmolens’’, stippen de werknemers aan in de petitie.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.