Wybren van Haga is klaar met Youtube na verwijdering filmfragment van debat Tweede Kamer

Van Haga vindt het te ver gaan dat daags nadat Linkedin zijn account volledig afsloot YouTube een filmpje heeft verwijderd.
© ANP
Haarlem

Wybren van Haga controleert als Tweede Kamerlid de regering. Sociale media zijn hem daar niet echt behulpzaam bij. Zijn Linkedin-account ging op zwart en een Youtubefilmpje werd verwijderd.

De fractieleider van Groep Van Haga, het Haarlemse Tweede Kamerlid Wybren van Haga, vindt het ’veel te ver’ gaan dat daags nadat Linkedin zijn account volledig afsloot YouTube een filmpje heeft verwijderd, waarop hij sprekend in de zaal van de Tweede Kamer een motie van wantrouwen indient tegen het kabinet.

Qua social media was het dus geen gelukkige week voor Van Haga, die na een recente afsplitsing van Forum voor Democratie (weer) onder eigen naam in de Kamer zit, nu echter met drie leden.

Zwart

Zijn Linkedin-account ging op zwart omdat hij er melding op maakte van zijn voorstel, in Nederland het medicijn ivermectine in te zetten tegen covid-19. Uit het buitenland bereiken hem daar positieve berichten over. ,,Maar ze doen er hier alles aan om medicijnen in een kwaad daglicht te stellen. Ik vind het prima hoor, als er geen medicijn is, bied je kwetsbare mensen een vaccin aan. Maar als dat er nou wel is?’’

(Tekst gaat door onder de foto)

Qua social media was het geen gelukkige week voor Van Haga.
© Screenshot

In het van Youtube verwijderde filmpje zag en hoorde men Van Haga het kabinet verwijten onvoldoende oog te hebben voor de nevenschade van de coronamaatregelen. ,,Youtube zond mij het bericht dat de content in strijd was met hun ’beleid tegen misleidende medische informatie’. Volgens mij zei ik niets medisch in dat filmpje. Heel vreemd dat dit soort bedrijven bepalen dat je geen kritiek mag hebben op het coronabeleid van dit kabinet. Terwijl het juist mijn taak is om het kabinet te controleren.’’

Stappen

Van Haga heeft, daar is een procedure voor, bezwaar gemaakt bij Youtube en kondigt juridische stappen aan als het bedrijf aan zijn bezwaar niet tegemoet komt. Hij denkt niet dat een algoritme is ’aangeslagen’ op het filmpje. ,,Het was al van een paar maanden oud. Waarschijnlijk is erover geklaagd. Wij gaan daar ook vragen over stellen.’’ Hij wil weten of de overheid daar achter zit.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.