En toen kreeg de toekomstige basisschool van mijn dochter het stempel ’zeer zwak’ | column

Annelies Arendsen

Wat doe je als je hoort dat de basisschool waar je kind naartoe gaat het stempel ‘zeer zwak’ heeft gekregen? Dit gebeurde mijn man en mij afgelopen week. Waren we ’s ochtends nog opgelucht en blij met onze schoolkeuze, een paar uur later sloeg de vertwijfeling toe.

Lees ook: Twee Haarlemse scholen volgens Onderwijsinspectie zeer zwak. ’Ouders zeggen oordeel inspectie niet te herkennen’

Een buurvrouw wier kinderen naar dezelfde school gaan, liet ons weten dat de school op 1 juni een negatieve beoordeling had gekregen van de inspectie. Zelf is ze heel tevreden, en haar kinderen ook.

Dat was goed om te horen, waardevol ook, maar toch stelde mijn man wel even de vraag ‘moeten we onze dochter nog wel naar deze school sturen?’. Om er geen twijfel over te laten bestaan: ja, dat gaan we wel doen. Het gaat om de Liduinaschool aan de Timorstraat in Haarlem-Noord. Het was onze tweede keus, maar wat ons betreft een goede. Net als de drie andere scholen in de verplichte opgave van zes zouden zijn geweest.

En blij zijn we echt, want de Liduinaschool heeft een heleboel pluspunten voor ons als ouders: de school is op loopafstand, veel kinderen uit de buurt gaan ernaartoe. De school is relatief klein, met ongeveer 300 leerlingen. Er gaan kinderen uit alle lagen van de samenleving naartoe. En het allerbelangrijkste: we denken dat onze dochter het er zeker naar haar zin gaat hebben.

Maar ik zal niet ontkennen dat zo’n beoordeling wel wat met je doet. De Liduinaschool is bestempeld als één van de veertien zeer zwakke basisscholen in heel Nederland. Dat is nogal wat. Mensen hadden medelijden met ons, gek, want waarom dan precies? We hoorden dat sommige ouders hun kinderen van de school afhalen, dat anderen heel tevreden zijn. Ik had medelijden met de leerkrachten, want wat moet zo’n oordeel een klap in hun gezicht zijn. En ondertussen gingen alle journalistieke radertjes draaien.

Want waarom is nou juist deze school ‘zeer zwak’? Waar baseert de inspectie zich op? Hoe gaat zo’n onderzoek? Hoeveel macht heeft de inspectie? De andere scholen van de Stichting Katholiek Basisonderwijs Haarlem-Schoten waartoe de Liduinaschool behoort scoorden ook onvoldoende en zeer zwak. Hoe zit dat?

Op een aantal van die vragen geven we antwoord in het artikel in deze krant. Want ook dat kwam er nog bij. Als redactiechef van Haarlems Dagblad wist ik: dit is nieuws. Dit moeten we brengen. Dat legde ik ook uit aan schooldirecteur Ron van Lijft, die het gelukkig begreep. Zijn reactie leest u ook.

Uiteraard heb ik het inspectierapport gelezen. Het ziet er niet bijster goed uit, maar toch was ik niet erg onder de indruk. Het zorgde eerder voor nóg meer vragen dan antwoorden. Mijn dochter gaat straks blij naar school, Haarlems Dagblad duikt in dit dossier. We beginnen vandaag.

Reageren? Mail naar a.arendsen@mediahuis.nl

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.