’Van voordeeltjes maak je gebruik. Ik doe dat zeker. Uiteraard binnen de gestelde regels’, zegt baanwielrenner Matthijs Büchli

Matthijs Büchli.© Archieffoto ANP

Matthijs Büchli

Verschillende regionale sporters hopen deze zomer in Tokio hun opwachting op de Olympische Spelen te maken. De krant volgt onder andere baanwielrenner Matthijs Büchli uit Santpoort-Zuid tijdens zijn voorbereiding.

,,Van voordeeltjes maak je gebruik. Ik doe dat zeker. Uiteraard binnen de gestelde regels, daarover bestaat geen discussie. Baanwielrennen is een zware sport waar je constant je grenzen op zoekt. Je benen worden heel zwaar belast. Naast een regelmatige stevige massage voor het herstel blijven we ook zoeken naar andere manieren om de prestaties te verbeteren of het herstel te bevorderen, bijvoorbeeld met nieuwe voedingssupplementen.

Zo hadden we deze week vanuit de Beat ploeg testen met onze leverancier Maurten. Het was de bedoeling om de werking van een nieuw voedingssupplement met onder andere natriumbicarbonaat daarin verwerkt te testen. Een middel dat ervoor zorgt dat de verzuring na en tijdens een sprint sneller weg kan worden gewerkt. Zo ben je sneller hersteld en klaar voor de volgende sprint.

Maurten is, net als ik, constant bezig te verbeteren en het was leuk om ze hierbij te kunnen helpen. We hebben er allebei voordeel van. Na een inspanning werd bloed geprikt en de waardes gemeten. Er is ook een speciale sportdrank met twee keer zoveel koolhydraten als een normale versie. Fijn voor een wegrenner die tijdens de koers heel veel energie verbruikt. En mij helpt het op wedstrijddagen om mijn maag rustig te houden en toch genoeg energie binnen te krijgen.

Ik vind het altijd leuk om met partners aan dit soort dingen mee te werken. Het was mogelijk omdat we een rustweek hadden. Maar dit werd zo wel een van de ’drukkere’ rustweken. Gelukkig kon ik het goed plannen en combineren met een bezoekje aan mijn ouders in Santpoort, maar de tandarts, mijn masseur Marco Stijnman en aan mijn mechanieker in Zwanenburg om een set wielen goed af te laten stellen.

Tokio komt nu heel snel dichterbij. Hoeveel dagen? Ik heb geen idee. Ik denk veel meer in trainingsdagen en rustdagen. Zo hebben we voor we afreizen naar Japan nog twee trainingsblokken. Eentje bij ons thuis in Apeldoorn en eentje in het Zwitserse Grenchen. Tussendoor is er een rustweek. Hopelijk minder hectisch dan deze.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen