In het belang van de kinderen | column

Assia Krim

Assia Krim is familierechtadvocate en mediator, ze woont in Zandvoort, haar praktijk is gevestigd Haarlem. Om de week schrijft ze op deze plek over wat ze tijdens haar werk meemaakt.

De rechter heeft de woorden ‘hierbij sluit ik de zitting’ amper uitgesproken, of mijn cliënt beent zonder een woord te zeggen de zittingszaal uit, zijn lippen verbeten gesloten. Hij loopt stoïcijns weg. Ik pak mijn tas en denk: ik bel hem later wel.

Mijn cliënt is een vader die zijn kinderen mist. Al acht weken heeft hij ze niet gezien en daarom is hij een kort geding – een spoedprocedure – begonnen. Hij voelt zich afgescheept met de voorlopige zorgregeling waardoor hij zijn kinderen maar één keer per week een aantal uur mag zien. En dat ook nog onder toezicht, precies zoals hun moeder voorstelt. Hij is ontstemd. Zeg gerust boos. Want hij heeft de beste intenties met zijn kinderen, ook altijd gehad, maar dat is volgens zijn ex niet voldoende.

Ik begrijp zijn boosheid en frustratie, want de regeling die hij aanvankelijk had, was veel ruimer. Toen zag hij zijn kinderen elke week minstens twee keer en om het weekend bleven ze ook slapen. Elke dag dat hij ze mist, kijkt hij reikhalzend uit naar het moment waarop hij zijn kinderen wel weer ziet.

De rechtbank heeft de Raad voor de Kinderbescherming uitgenodigd om bij de zitting aanwezig te zijn. De Raad kan zich vinden in het voorstel van de moeder, waardoor de rechtbank het standpunt van de Raad opvolgt. De vader mag zijn kinderen voortaan inderdaad maar een keer per week zien. Onder toezicht.

Het besluit van de rechtbank om de Raad te volgen, is juridisch logisch. De Raad is de ‘deskundige’, daarom is hij ook uitgenodigd, en aan zijn beoordeling wordt veelal grote waarde gehecht. En alhoewel ik zie dat de rechter moeite heeft met het nemen van deze beslissing, neemt hij haar toch, door de toverwoorden ‘in het belang van de kinderen’ uit te spreken.

Ik spreek de vader later. Hij biedt zijn excuses aan voor het zomaar weglopen uit de rechtszaal, maar hij kon ‘de poppenkast’ niet langer aanzien. Hij is dankbaar dat ik voor hem ben opgekomen.

Ik had graag meer voor hem gedaan. Alleen, hoe groot ook zijn verdriet: dat liet het recht niet toe. In het belang van de kinderen

Assia Krim is familierechtadvocate en mediator, ze woont in Zandvoort, haar praktijk is gevestigd Haarlem. Om de week schrijft ze op deze plek over wat ze tijdens haar werk meemaakt.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.