Duitse Groenen starten digitaal partijcongres voor verkiezingen

De Duitse 'Groenen', de Bündnis90/Die Grünen, beginnen vrijdag hun driedaagse digitale partijcongres. De partij zou in de parlementsverkiezingen in de herfst de grootste van het land kunnen worden. De partijleden debatteren over het verkiezingsprogramma en bevestigen dat Annalena Baerbock hun kandidaat voor het bondskanselierschap zal zijn. Veel zaken zijn al besloten, maar over tal van punten moet nog overeenstemming worden bereikt. Veel jongere partijleden willen dat het verkiezingsprogramma veel radicaler wordt dan zoals het nu voorligt. Er werden daarvoor 3280 amendementen ingediend. De Duitsers kiezen 26 september een nieuwe Bondsdag.

De Groenen zijn recent in opiniepeilingen naar voren gekomen als mogelijk grootste partij van het land, maar de deelstaatverkiezingen afgelopen zondag in Saksen-Anhalt waren een tegenvaller. De partij boekte een minimale winst en bleef de kleinste in het deelstaatparlement.

Er ligt ook een voorstel volgend jaar een prijs van 80 euro per ton rekenen voor de uitstoot van broeikasgassen in het stelsel van de emissiehandel. Dat is veel meer dan in de huidige regeringsplannen. De partij wil dat gemeenten maximale huren kunnen vastleggen en een hoger minimumloon.

De partijleiding vreest dat een verdere radicalisering van het verkiezingsprogramma, met bijvoorbeeld veel duurdere benzine en een landelijke snelheidslimiet (100 kilometer per uur), kiezers afschrikt en dat dan de Bondsdagverkiezing straks ook een tegenvaller wordt.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.