Pieter Omtzigt stapt uit CDA

© ANP

ANP
DEN HAAG

CDA’er Pieter Omtzigt heeft zijn partijlidmaatschap opgezegd, schrijft hij in een verklaring op Twitter.

Aanleiding daarvoor is het naar buiten komen van een interne notitie, waarin hij fel uithaalt naar de partij. Het leidde tot grote onrust binnen het CDA. „Nu dit stuk en een deel van mijn scherpe visie op straat ligt, is het voor mij nog moeilijker geworden om binnen het CDA te blijven functioneren”, schrijft hij.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Omtzigt, die momenteel ziek thuis zit vanwege een burn-out, wil na zijn herstel terugkeren als onafhankelijk Kamerlid. Hij heeft nog geen besluit genomen hoe hij verder zijn „politieke toekomst” gaat vormgeven.

De memo was bedoeld voor de commissie-Spies, die onderzoek doet naar de mislukte verkiezingscampagne van de christendemocraten, maar lekte afgelopen donderdag uit. Omtzigt schrijft niet te weten hoe het stuk is uitgelekt. Hij vindt dat de notitie intern had moeten blijven, „om juist daar een inhoudelijke discussie te kunnen voeren en noodzakelijke vragen te stellen.”

Teleurgesteld

CDA-leider Wopke Hoekstra en partijvoorzitter Marnix van Rij zijn „ontzettend teleurgesteld en geschrokken” dat Pieter Omtzigt het CDA verlaat. Ze schrijven in een verklaring op Twitter dat ze hadden gehoopt op een andere uitkomst.

„We hebben met elkaar er alles aan proberen te doen dit moment te voorkomen”, schrijven ze. Ze noemen het „zeer beschadigend” dat de interne notitie van Omtzigt, waarin hij hard uithaalt naar de partij, op straat is komen te liggen. „Het doet ons als partij veel pijn dat het op deze manier tot een einde moet komen.” Ze respecteren Omtzigts besluit en wensen hem een spoedig herstel van zijn burn-out.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.