Deense voetballer Christian Eriksen (oud-Ajax) is bij kennis na reanimatie tijdens EK-wedstrijd

Christian Eriksen tijdens een training van Ajax.© Archieffoto ANP

ANP
KOPENHAGEN

De Deense voetballer Christian Eriksen is tijdens de EK-wedstrijd tegen Finland in Kopenhagen vlak voor rust in elkaar gezakt. De oud-speler van Ajax, 29 jaar oud, werd op het veld minutenlang gereanimeerd. De UEFA meldt dat hij is gestabiliseerd en bij kennis naar het ziekenhuis is gebracht.

Ook de vader van Eriksen liet aan de Nederlandse zaakwaarnemer Martin Schoots weten dat zijn zoon ademt en kan praten.

„Dat is onder alle omstandigheden het nieuws dat ik nu heb en waar we op dit moment heel blij mee zijn”, liet Schoots weten. „Christian is dus bij bewustzijn, ja, dat is het enige wat ik weet. Iedereen is in shock en dat is logisch. Zijn vriendin is nu bij hem in het ziekenhuis.”

„Christian Eriksen is wakker en ligt voor verdere onderzoeken in het Rigshospitalet”, meldt de Deense voetbalbond. Het ziekenhuis ligt op enkele minuten rijden van het voetbalstadion Parken.

Ernst

Eriksen ontving de bal na een inworp en viel voorover in het gras, zonder dat daar aanleiding voor was. Het spel werd direct stilgelegd en spelers gebaarden dat de verzorgers zo snel mogelijk het veld in moesten komen. Al snel kregen de verzorgers versterking van medisch personeel.

De spelers van Denemarken gingen om het medische personeel heen staan zodat de camera’s Eriksen niet in beeld konden nemen. Uit de gezichten van de spelers bleek de ernst van de situatie. Diverse ploeggenoten durfden niet te kijken.

© Foto: Hollandse Hoogte / AFP

Op televisiebeelden was te zien hoe Eriksen hartmassage toegediend kreeg.

Kort na het voorval werd het stil in voetbalstadion Parken. Na ruim tien minuten werd Eriksen per brancard, die met witte doeken omringd was, van het veld gedragen. Aangedaan zochten beide landen de kleedkamers op.

© Foto: Hollandse Hoogte / AFP

Na het hoopgevende nieuws dat Eriksen bij kennis is, liet de speaker in het stadion weten dat het EK-duel in Kopenhagen zaterdagavond wordt uitgespeeld. Dat is volgens de UEFA besloten op verzoek van beide ploegen.

De Deense selectie heeft gesproken met de getroffen voetballer zelf. Dat heeft Peter Møller, de baas van de Deense voetbalbond, gezegd tegen Deense media. Na het gesprek besloten de spelers het duel met Finland te voltooien.

Om 20.30 uur werd de wedstrijd hervat. Denemarken verloor uiteindelijk met 1-0 van Finland.

„Wat de spelers hebben gedaan, is ongelooflijk. Trotser kan ik niet zijn. De spelers zijn kapot en emotioneel uitgeput”, aldus de Deense bondscoach Kasper Hjulmand, die tijdens de onderbreking met zijn ploeg met Eriksen sprak. „We hadden twee opties: de wedstrijd vanavond afmaken of morgenmiddag. Maar iedereen wilde vandaag spelen. De spelers zeiden dat ze toch niet konden slapen en het beter was om het vanavond uit te spelen.”

In Kopenhagen ging het na afloop van de eerste wedstrijd in groep B na afloop vanzelfsprekend niet over de gemiste penalty van de Denen. „We zijn er allemaal aan herinnerd dat de gezondheid het belangrijkste is in het leven. Al onze gedachten zijn hij Christian en zijn familie.” Eriksen werd na de wedstrijd symbolisch uitgeroepen tot man van de wedstrijd.

Massaal medeleven

Twitter explodeerde met schrikreacties op het incident met Christian Eriksen. De Deense voetballer zakte tijdens het EK-duel met Finland ineen en werd op het veld gereanimeerd. „Onze gedachten zijn bij Christian. We bidden voor hem”, meldde zijn oude club Ajax.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Tal van andere voetbalclubs, voetbalbonden en voetballers uit heel Europa uitten op het sociale medium hun medeleven en lieten weten dat de gedachten bij Eriksen zijn en zijn familie. Zo waren er tweets met gelijke strekking van onder meer FC Barcelona, Tottenham Hotspur, AS Roma, AZ, Sporting Lissabon, Vitesse, Chelsea en Newcastle United.

Ook de mondiale spelersvakbond Fifpro twitterde: „De gedachten van de hele voetbalwereld zijn bij Christian Eriksen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Sport