'Geen ernstige onregelmatigheden bij verkiezingen Peru'

ANP Producties | Bron: ANP

Bij de presidentsverkiezingen in Peru zijn "geen ernstige onregelmatigheden" geconstateerd. Dat hebben internationale verkiezingswaarnemers van de Organisatie van Amerikaanse Staten gemeld.

De winnaar van de presidentsverkiezingen van zondag is nog altijd niet bekend. De kiesraad heeft bekendgemaakt dat alle uitslagen zijn verwerkt. Pedro Castillo van de linkse partij Perú Libre kreeg de helft van de stemmen (50,19 procent) en de rechtse kandidaat Keiko Fujimori van de Fuerza Popular 49,8 procent. Castillo kreeg 60.000 stemmen meer dan Fujimori, dochter van de autoritaire oud-president Alberto Fujimori.

Fujimori claimt dat er in sommige kiesdistricten fraude is gepleegd en daar moet de kiesraad zich over uitspreken. Zij wil dat 200.000 uitgebrachte stemmen ongeldig worden verklaard.

Strafzaak

De waarnemersmissie van de OAS was positief over het verloop van de verkiezingen en liet weten twijfels te hebben over de claims dat er is geknoeid. De waarnemers adviseerden wel te wachten met het aanwijzen van een winnaar tot alle twijfels over het verloop van de stembusgang zijn weggenomen.

Fujimori hangt een strafzaak boven het hoofd. Justitie verdenkt haar van het aannemen van geld van het omstreden constructiebedrijf Odebrecht om politieke activiteiten mee te financieren. Ze heeft al anderhalf jaar in voorarrest gezeten en dat dreigt nu weer te gebeuren. Aanklagers verwijten de politica dat ze een getuige in haar zaak heeft ontmoet.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.