Verjaardag koningin Elizabeth gevierd met militaire parade

ANP Producties | Bron: ANP

De verjaardag van koningin Elizabeth is zaterdag op kleinschalige wijze officieel gevierd met een militaire parade op Windsor Castle. Net als vorig jaar vonden de festiviteiten vanwege de coronacrisis niet in Londen plaats, maar achter de gesloten deuren van het paleis. Wel was er in vergelijking met vorig jaar opgeschaald met het aantal deelnemende militairen en muzikanten.

Op het grasveld van de zogenoemde quadrangle, de binnenplaats van Windsor Castle, verzamelden zich 274 soldaten, ruim drie keer zoveel als vorig jaar. Ook deden dit keer zeventig paarden mee.

Normaal gesproken mag op Horse Guards Parade in Londen jaarlijks één van de van de zogenoemde Household-regimenten - Grenadier, Coldstream, Scots, Irish en Welsh Guards - haar kleuren tonen aan de koningin. Dit jaar waren de Scots Guards aan de beurt.

Flypast

Elizabeth nam de militaire parade af vanuit een opgebouwde tent. Vorig jaar deed ze dat in haar eentje en dit jaar kreeg ze gezelschap van haar neef Edward, de hertog van Kent. Hij is ook de kolonel van de Scots Guards. Aan het slot volgde een zogeheten flypast van de Britse luchtmacht. Negen toestellen vlogen in formatie over Windsor Castle, terwijl de koningin goedkeurend toekeek.

De Trooping the Colour-parade wordt al sinds 1748 gehouden ter ere van de verjaardag van de Britse vorst en is sinds 1820 een jaarlijks evenement.

De werkelijke verjaardag van Elizabeth was overigens al op 21 april. Ze werd toen 95 jaar.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.