Duitse Groenen scharen zich achter Baerbock als beoogd kanselier

ANP Producties | Bron: ANP

De Duitse Groenen hebben zich zaterdag op hun digitale partijcongres massaal achter Annalena Baerbock geschaard als hun kandidaat voor het kanselierschap. De Groenen willen dat Baerbock de christendemocratische regeringsleider Angela Merkel opvolgt, die na de parlementsverkiezingen in september stopt. Merkel was zestien jaar aan de macht als bondskanselier. Het is de eerste keer dat de Groenen met een eigen kandidaat komen.

Eerder dit jaar maakte Baerbock nog de grootste kans om de nieuwe leider van Duitsland te worden. De 40-jarige partijvoorzitter en haar linkse milieupartij stonden bovenaan in de peilingen. Door enkele misstappen zakte ze naar de tweede positie, weer achter de christendemocraten. Op het partijcongres kreeg ze steun van 98,5 procent van de gedelegeerden, melden Duitse media.

In een coalitie met de sociaaldemocratische SPD van kanselier Gerhard Schröder bestuurden de Groenen Duitsland al van 1998 tot 2005. In meerdere Duitse deelstaten regeren de Groenen inmiddels ook met de christendemocraten, een politieke combinatie die ooit ondenkbaar leek.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.