Gevangen Belarussische dissident weer in beeld met bekentenis

ANP Producties | Bron: ANP

De gevangen Belarussische journalist Roman Protasevitsj heeft tijdens een staatspersconferentie in Minsk gezegd dat hij zich goed voelt en niet wordt gedwongen met de autoriteiten mee te werken. Hij heeft er vrede mee dat hij de gevolgen van zijn "misdaden" moet dragen. De oppositie spreekt over een kafkaëske vertoning.

Protasevitsj werd maandag opgetrommeld voor een persconferentie van het ministerie van Buitenlandse Zaken over de gedwongen landing eind mei van een vliegtuig van Ryanair dat over Belarus heen vloog met hem als passagier. Op het vliegveld werd hij samen met zijn vriendin uit het toestel gehaald en vervolgens gevangen gezet.

Minsk betoogt dat het vliegtuig als gevolg van een bommelding moest landen en de aanhouding van Protasevitsj rechtmatig was. De affaire heeft tot grote verontwaardiging geleid onder meer in de EU. Het vliegtuig vloog van Griekenland naar Litouwen. Velen geloven niets van de bommelding en stellen dat het bewind in Belarus het vliegtuig feitelijk heeft gekaapt om de dissident Protasevitsj op te pakken.

Grote onrust

Protasevitsj wordt in de stijl van de showprocessen in de voormalige Sovjet-Unie opgevoerd en loofde begin deze maand de autocratische leider Aleksandr Loekasjenko. Hij bekende met spijt opgeroepen te hebben tot protesten in Belarus. Daar ontstond vorig jaar grote onrust na de omstreden herverkiezing van Loekasjenko, die al meer dan een kwart eeuw aan de macht is.

"Het gaat goed met me. Niemand heeft me geslagen, niemand heeft me aangeraakt", zei de 26-jarige dissident maandag op de persconferentie. "Ik begrijp dat ik niet alleen de staat, maar ook het land schade heb toegebracht. Nu wil ik alles in mijn macht doen om de situatie weer recht te zetten."

Tegenstanders van Loekasjenko spreken schande over dergelijke mediamomenten. Een adviseur van oppositieleider Svetlana Tichanovskaja noemde de opgepakte dissident een gijzelaar die nu als een soort "trofee" wordt opgevoerd. "Dit is geen persconferentie", schreef oppositielid Franak Vjakorka op Twitter. "Het is een tafereel uit de werken van Kafka of Orwell."

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.