FNV waarschuwt voor chaos op Schiphol als vakantiedrukte losbarst

Straks kunnen we weer makkelijker op reis, omdat Nederland steeds meer van het slot gaat. FNV voorziet problemen op Schiphol, vanwege de verwachte drukte.© ANP

Annet van Aarsen
Schiphol

FNV Schiphol waarschuwt voor fors personeeltekort als deze zomer het vliegverkeer op de nationale luchthaven weer op gang komt. Werknemers op Schiphol maken zich zorgen over een dreigende chaos, aldus de vakbond.

Het afgelopen jaar zijn veel beveiligers, schoonmakers, afhandelaars en buschauffeurs naar huis gestuurd, zegt Joost van Doesburg, campagneleider FNV Schiphol. ,,Er is daardoor niet alleen een potentieel personeelstekort, maar er is ook heel veel ervaring verdwenen. De nieuwe mensen zijn nog onvoldoende getraind om de komende drukte goed te begeleiden.’’

De vakbond heeft de Inspectie SZW gevraagd de arbeidsomstandigheden op de luchthaven te controleren en de Inspectie Leefomgeving en Transport om controles uit te voeren naar de vliegveiligheid. ,,Door de snel toenemende drukte, het tekort aan (ervaren) personeel en de slechte werkomstandigheden zal het aantal incidenten toenemen en kunnen er vliegonveilige situaties ontstaan’’, aldus Van Doesburg.

Hij kaart ook de felexibilisering van arbeidskrachten op Schiphol aan. De nieuwste trend, aldus Van Doesburg, is dat mensen niet meer gegarandeerd een 8-urig rooster krijgen, maar een rooster van maximaal 4 uur. Daardoor moeten noeten ze meer dagen naar Schiphol komen om evenveel uren te maken of meerdere luchtvaartbanen nemen.

Om aandacht voor de zorgen over de zomerpiek te vragen, houden medewerkers woensdag 16 juni een actiebijeenkomst op Schiphol. Ze eisen een duidelijk opstartplan.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.