Noord-Ierse premier ruimt veld voor nieuwe regeringsploeg

ANP Producties | Bron: ANP

De Noord-Ierse eerste minister Arlene Foster is afgetreden om plaats te maken voor een ander uit haar pro-Britse Democratische Unionistische Partij (DUP). Foster raakte in eigen gelederen in ongenade na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. De DUP heeft al de conservatieve Paul Gavin (39) voor de post voorgedragen.

De partijen in het regioparlement hebben nu een week te tijd om het eens te worden over de vraag of Givan de nieuwe premier wordt en om een regering te vormen. De tweede partij in de regio, de republikeinse Sinn Féin, moet volgens de sinds 1998 geldende regels een vicepremier leveren.

De Noord-Ierse Democratische Unionisten (DUP) zijn met slechts een zetel meer dan de tweede partij de grootste. Foster was sinds begin 2020 eerste minister in de regering die wordt gevormd op basis van verkiezingen én een vredesakkoord uit 1998. Dat werd gesloten tussen de pro-Britse unionisten en de republikeinse tegenstanders van de nauwe banden met Groot-Brittannië.

De republikeinen of nationalisten willen bij de republiek Ierland horen, de unionisten of loyalisten willen dat juist niet. Foster kwam met de brexit in de problemen omdat de positie van Noord-Ierland als integraal onderdeel van het koninkrijk werd ondermijnd. Het gebied heeft een aparte regeling gekregen om geen grensposten met de republiek te hoeven opzetten.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.